Portal 072info

Hrvatska ponovo blokirala pregovore Srbije i EU

Na sastanku ambasadora zemalja članica EU u Briselu, Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 (o pravosuđu) u pregovorima Srbije i EU, javio je RTS.

Poslije pauze od nekoliko sedmica, predsjedavajuća EU Holandija ponovo je pokušala da postigne konsenzus zemalja članica, podižući ovo pitanje na viši, ambasadorski nivo odlučivanja.

Predstavnik Hrvatske ponovio je da ne može da se saglasi s otvaranjem poglavlja 23, navodeći poznate argumente o regionalnoj nadležnosti srpskog suda za ratne zločine i zastupljenosti hrvatske manjine u parlamentu Srbije.

RTS prenosi da izvori u EU kažu da će se konsultacije Brisela i Zagreba o ovom pitanju nastaviti narednih dana, a da cilj i dalje ostaje otvaranje poglavlja 23 i 24 za vrijeme holandskog predsjedavanja, što znači prije kraja juna, iako je, objektivno, sve manje vremena za neophodne proceduralne pripreme.

Izvori sa sastanka rekli su da su Evropska komisija i neke zemlje članice, posebno Njemačka, insistirale da je otvaranje poglavlja 23 potrebno zbog očuvanja kredibiliteta procesa, podsjećajući Zagreb na deklaraciju Hrvatskog sabora kojom se obavezao da neće blokirati susjede u evropskim integracijama, zbog bilateralnih pitanja koja nisu dio evropskog zakonodavstva.

federalna.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box