euri
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Prema dosadašnjim najavama, Hrvatska bi euro trebala uvesti s 1. januara 2023. godine, a prije nego euro i službeno postane valuta, morat će se odraditi brojne pripreme.

FIXGEHALT

Između ostalog, neko će trebati i izraditi taj silni novac. Ko će biti zadužen za tehničku realizaciju nekih važnih stvari oko uvođenja eura te kako će euro funkcionirati u početku, iz Hrvatske narodne banke su za Net.hr potvrdili da će se kovanice eura s nacionalnom stranom Republike Hrvatske izrađivati u Hrvatskom novčarskom zavodu.

– Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom može započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro – kažu iz HNB-a.

S danom uvođenja eura kao nacionalne valute Republike Hrvatske, za opticaj će se pripremiti dovoljna količina eurokovanica da se podmire potrebe svih građana i poslovnih subjekata, nadodaju iz HNB-a. Ono što sve zanima jest do kada će se moći paralelno koristiti i kune i euri.

LIDER

– Tokom prve dvije sedmice od dana uvođenja eura u optjecaju će se istodobno nalaziti kune i euri, a trgovci bi ostatak novca kupcima trebali vraćati isključivo u eurima – pojašnjavaju iz Hrvatske narodne banke.

Nakon isteka tog razdoblja euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja.

– U svrhu osiguranja nesmetanog prelaska na novu valutu, u kratkom prijelaznom razdoblju kuna i euro istodobno će imati status zakonskog sredstva plaćanja. Drugim riječima, građani će u prve dvije sedmice počevši od dana uvođenja eura u trgovinama moći plaćati objema valutama. Po isteku dvije sedmice od dana uvođenja eura, euro će biti jedino zakonsko sredstvo plaćanja u Republici Hrvatskoj – govore iz HNB-a.