Screenshot 4 78
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 28, 2021 @ 21:40
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Hrvatska Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) je objavila svoj redovni godišnji izvještaj o opasnostima koje prijete sigurnosti države, a među tim faktorima našao se i ruski utjecaj, “srpski svet”, kao i terorizam i ekstremizam.

Oni u sedmom izvještaju, kao i prethodnih godina, ponavljaju neke konstantne sigurnosne probleme, a ove godine su se dotaknuli i pandemije koronavirusa. Osim toga govore o stranom obavještajnom i informacijskom djelovanju u Hrvatskoj, špijunaži, korupciji, kriminalu, pitanju ratnih zločina i drugim temama.

Položaj Hrvata u BiH – pitanje kojim se bavi i SOA

Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske se značajno dotakla i Bosne i Hercegovine u poglavlju “Zapadni Balkan u sporom je procesu stabilizacije”. Navodi se problem nestabilnosti u BiH, izborne reforme i naravno položaj Hrvata u BiH koji je, kako naglašavaju, “potencijalno pogoršan”.

“Političke prilike u BiH i dalje obilježava unutarnja politička nestabilnost uzrokovana prvenstveno različitim pogledima konstitutivnih naroda o budućem ustavnopravnom uređenju BiH, posebice pitanja daljnje centralizacije države, vanjskopolitičkih prioriteta te neriješenog pitanja ustavom zajamčene jednakopravnosti konstitutivnih naroda. Nastavak tendencija postupnog ukidanja temeljnih načela Dejtonskog mirovnog sporazuma, poput umanjivanja konstitutivnih prava Hrvata u BiH, mogao bi negativno utjecati na položaj Hrvata kao najmalobrojnijeg naroda u BiH, političku stabilnost i međunacionalni balans unutar BiH, kao i umanjiti demokratsku legitimaciju društvenog uređenja BiH”, stoji u Javnom izvještaju SOA-e za 2020/21. godinu.

U tom dijelu Izvještaja su se dotakli i problema ratnih zločina navodeći da se iz susjednih država (aludirajući na BiH i Srbiju) provodi određena agresivna politika u tom pogledu.

“Kroz medije i javne nastupe istaknutih pojedinaca, u pojedinim državama susjedstva nastavilo se plasiranje narativa kojim se želi osporiti legitimnost i zakonitost oslobodilačkih vojnoredarstvenih operacija tokom Domovinskog rata, a Republiku Hrvatsku se iskrivljavanjem činjenica sistemski pokušava prikazati kao državu nastalu na zločinima te kao sljednicu politike i postupaka kvislinške NDH iz Drugog svjetskog rata”, napisali su u Izvještaju, a čime se referiraju na nedavnu zamolbu Tužilaštva BiH hrvatskom tužilaštvu da preuzmu gonjenje hrvatskih komandanata u akciji “Bljesak”.

Utjecaj Rusije i “srpskog sveta” na region

Tokom 2020. godine državni Centar za kibernetičke tehnologije potvrdio je 12 “državno sponzorisanih” kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj. Govoreći o djelovanju stranaca upravo u segmentu cyber-napada, iz SOA-e navode da su određene hakerske skupine u službi stranih obavještajnih službi i to najviše Rusije, Kine i Sjeverne Koreje.

Također, smatraju da Rusija kontinuirano nastoji ograničiti utjecaj NATO-a i EU te njihovo daljnje širenje na jugoistok i istok Evrope, a da veliki utjecaj imaju na Beograd koji dalje utječe na kreiranje politika u regionu. Konkretno, velikim problemom smatraju nepostizanje srpsko-albanskog dogovora o Kosovu i društveni rascjep u Crnoj Gori.

“Pojedini nositelji državne politike u Srbiji promovišu koncept “srpskog sveta” kao jedinstvene političke i državne zajednice svih Srba na jugoistoku Evrope, u kojoj svi Srbi trebaju slijediti jedan politički smjer, onaj službenog Beograda. Promoviranje ovakvih ideja s vrha srbijanske vlasti dodatno destabilizira osjetljive međunacionalne i međudržavne odnose na jugoistoku Evrope, posebno prema BiH i Crnoj Gori.

Terorizam – “prijetnja iz susjedstva”

Govoreći o suočavanju s terorizmom u Hrvatskoj, navode da trenutno nema nikakvih otvorenih prijetnji državi, ali da uvijek postoji opasnost od individualnog djelovanja poput situacije koja se dogodila na Markovom trgu u Zagrebu, ali i drugim evropskim gradovima.

Dotakli su se i repatrijacije boraca iz Sirije na Zapadni Balkan naglasivši da među njima postoji samo jedna osoba s državljanstvom Hrvatske, ali da ima značajan broj onih koji imaju državljanstvo zemalja regiona.

“U susjedstvu i dalje djeluju tzv. paradžemati koji propovijedaju radikalno tumačenje islama, uključujući i nepriznavanje službenih islamskih zajednica u svojim državama, kao i opravdavanje nasilja u cilju navodne zaštite islama. Preko teritorije RH tranzitiraju sljedbenici radikalnog islama iz država Zapadnog Balkana s boravištem u zapadnoevropskim državama”, stoji u Izvještaju SOA-e.

LIDER