Portal 072info

Hrvatska želi vojnu kontrolu nad bh. nebom?

IlustracijaMinistarstvo odbrane Hrvatske, odnosno njihove oružane snage, koristeći svoje članstvo u NATO-u te kroz BRAAD program i izradu studije nadzora vazdušnog prostora, žele vojnu kontrolu nad nebom BiH.

Pored BiH, Oružane snage Hrvatske sa vrlo skromnim resursima, odnosno sa par aviona MIG 21, žele da kontrolišu i nebo nad Crnom Gorom i Makedonijom i, prema izjavama dobro upućenih u cijeli proces, samo je pitanja vremena kada će se to i desiti.

Naime, u albanskom gradu Draču 2011. godine tadašnji ministri odbrane država članica Jadranske povelje (Hrvatska, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija), a sve pod pokroviteljstvom NATO-a, dogovorili su da naprave zajedničku studiju nadzora vazdušnog prostora, tzv. BRAAD studiju i da obezbijede sredstva za to.

Cijena ove studije je 199.999,98 eura, a države koje učestvuju u projektu usaglasile su se da Hrvatskoj plate svoj udio od 66.666,66 eura.

Vlada Crne Gore početkom ovog mjeseca prihvatila je sporazum između ministarstava odbrane Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije, u kojem je navedeno da prihvataju da bude urađena zajednička studija te da “Hrvatska preuzima vodeću ulogu za region u okviru BRAAD-a, čime se obavezuje da predstavlja interese suverenih država BiH, Crne Gore i Republike Makedonije”.

U Ministarstvu odbrane, odnosno Savjetu minsitara BiH nismo uspjeli dobiti komentar o kontroli bh. neba.

Dobro upućeni u ove procese tvrdi da će nakon izrade studije sljedeći korak biti nabavka tri osmatračka radara velikog dometa, koji će biti instalirani u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, a nakon toga i zvanično uvođenje vojnih aviona Hrvatske u vazdušne prostore BiH, Makedonije i Crne Gore.

“Hrvatska kroz BRRAD stvara preduslove da može da konkuriše za poziciju kontrole nad nebom BiH i to radi vrlo inteligentno. Ona trenutno nema ni tehničkih ni logističkih mogućnosti za tako nešto jer ima samo MIG 21, koji ima vrlo ograničen taktički radijus i koji je praktično neprimjenjiv za zaštitu vazdušnog prostora. Ne može se ‘air poslising’ raditi s taktičkim radijusom od 150 kilometara. Hrvatska vrlo inteligentno kroz niz aktivnosti pokušava od sebe da stvori predstavnika NATO-a u regionu, koristeći priliku što je Srbija vojno neutralna”, rekao je Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Izvor “Nezavisnih” iz Ministarstva odbrane BiH kaže da BiH, koja teži NATO-u, nema drugih mogućnosti nego da joj Hrvatska kontroliše vazdušni prostor jer nema vlastitih aviona niti je planirana nabavka.

Šta je BRAAD?

BRAAD je Balkanski regionalni pristup pitanjima kontrole i nadzora vazdušnog prostora i multinacionalna incijativa NATO, koju je osmislio NATO Međunarodni štab (DI/AERO/SAD odsjek) i koju su podržali NATO Agencija za komunikacije (NCIA) i NATO Agencija za podršku.

Cilj BRAAD-a je da koordinira i olakša pristup regionalne saradnje u pogledu modernizacije sposobnosti protivvazdušne odbrane država na Balkanu, podstičući bolju interoperabilnost između tri države i NATO-a i omogući značajno smanjenje troškova ovim državama.

Nezavisne

Podijelite članak