Portal 072info

Hrvatska želi vojnu kontrolu nad bh. nebom?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

IlustracijaMinistarstvo odbrane Hrvatske, odnosno njihove oružane snage, koristeći svoje članstvo u NATO-u te kroz BRAAD program i izradu studije nadzora vazdušnog prostora, žele vojnu kontrolu nad nebom BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Pored BiH, Oružane snage Hrvatske sa vrlo skromnim resursima, odnosno sa par aviona MIG 21, žele da kontrolišu i nebo nad Crnom Gorom i Makedonijom i, prema izjavama dobro upućenih u cijeli proces, samo je pitanja vremena kada će se to i desiti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Naime, u albanskom gradu Draču 2011. godine tadašnji ministri odbrane država članica Jadranske povelje (Hrvatska, Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija), a sve pod pokroviteljstvom NATO-a, dogovorili su da naprave zajedničku studiju nadzora vazdušnog prostora, tzv. BRAAD studiju i da obezbijede sredstva za to.

Cijena ove studije je 199.999,98 eura, a države koje učestvuju u projektu usaglasile su se da Hrvatskoj plate svoj udio od 66.666,66 eura.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlada Crne Gore početkom ovog mjeseca prihvatila je sporazum između ministarstava odbrane Hrvatske, BiH, Crne Gore i Makedonije, u kojem je navedeno da prihvataju da bude urađena zajednička studija te da “Hrvatska preuzima vodeću ulogu za region u okviru BRAAD-a, čime se obavezuje da predstavlja interese suverenih država BiH, Crne Gore i Republike Makedonije”.

U Ministarstvu odbrane, odnosno Savjetu minsitara BiH nismo uspjeli dobiti komentar o kontroli bh. neba.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dobro upućeni u ove procese tvrdi da će nakon izrade studije sljedeći korak biti nabavka tri osmatračka radara velikog dometa, koji će biti instalirani u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, a nakon toga i zvanično uvođenje vojnih aviona Hrvatske u vazdušne prostore BiH, Makedonije i Crne Gore.

“Hrvatska kroz BRRAD stvara preduslove da može da konkuriše za poziciju kontrole nad nebom BiH i to radi vrlo inteligentno. Ona trenutno nema ni tehničkih ni logističkih mogućnosti za tako nešto jer ima samo MIG 21, koji ima vrlo ograničen taktički radijus i koji je praktično neprimjenjiv za zaštitu vazdušnog prostora. Ne može se ‘air poslising’ raditi s taktičkim radijusom od 150 kilometara. Hrvatska vrlo inteligentno kroz niz aktivnosti pokušava od sebe da stvori predstavnika NATO-a u regionu, koristeći priliku što je Srbija vojno neutralna”, rekao je Aleksandar Radić, vojni analitičar.

Izvor “Nezavisnih” iz Ministarstva odbrane BiH kaže da BiH, koja teži NATO-u, nema drugih mogućnosti nego da joj Hrvatska kontroliše vazdušni prostor jer nema vlastitih aviona niti je planirana nabavka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Šta je BRAAD?

BRAAD je Balkanski regionalni pristup pitanjima kontrole i nadzora vazdušnog prostora i multinacionalna incijativa NATO, koju je osmislio NATO Međunarodni štab (DI/AERO/SAD odsjek) i koju su podržali NATO Agencija za komunikacije (NCIA) i NATO Agencija za podršku.

Cilj BRAAD-a je da koordinira i olakša pristup regionalne saradnje u pogledu modernizacije sposobnosti protivvazdušne odbrane država na Balkanu, podstičući bolju interoperabilnost između tri države i NATO-a i omogući značajno smanjenje troškova ovim državama.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nezavisne

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME