Portal 072info

Hrvatske plaže više nikad neće biti iste: Pogledajte koje novosti uvode susjedi

Hrvatska uvodi tematske plaže, novu turističku kategoriju čiji je cilj rasteretiti postojeća kupališta, ali i poslati jasnu poruku gostima o resursima kojima Hrvatska raspolaže, najavio je u srijedu na konferenciji za medije u Vodicama ministar turizma Darko Lorencin, predstavivši novi Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža.

“Svjesni smo kako ‘sunce i more’ trenutačno predstavljaju osnovni turistički proizvod kojeg nudi hrvatski turizam svojim gostima. Bitno je za našu konkurentnost u tom smislu što više unaprijediti i raditi na kontinuiranom razvoju, a jedan od temeljenih nedostataka tog dijela naše ponude, kako potvrđuje i najnovije istraživanje Tomas 2014., još su uvijek nedovoljno uređene i opremljene plaže. Iz tog razloga Ministarstvo turizma je u suradnji s Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci pripremilo Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža, koji predstavlja osnovu za daljnji razvoj ovog proizvoda“, naglašava ministar Lorencin, prenose hrvatski mediji.

U programu će sudjelovati sve priobalne županije, kazao je Lorencin. Projekat će trajati dvije godine, a hrvatske plaže podijelit će se u 14 kategorija, kako bi određene grupe gostiju prema svojim afinitetima i sadržajima mogle odabrati kupalište za sebe. Ubuduće će se razlikovati plaže za porodicu s djecom, urbane promenadne plaže, plaže sa zabavnim sadržajima za mlade, romantične plaže, plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima, plaže za surfere, ronilačke plaže, adrenalinske plaže, nudističke plaže, plaže za pse, party plaže, eko plaže, plaže kulture i hotelske plaže. Koju će od ovih kategorija razvijati na svom području odlučit će svaka lokalna zajednica za sebe.

Projekat ne predviđa dodatne prostorne intervencije, istaknuto je na predstavljanju, već samo daje mogućnost da se postojeći kapaciteti dodatno urede, te da se na marketinški atraktivniji način predstave gostima.

Plaže po kategorijama

– plaže za porodicu s djecom

– urbane promenadne plaže

– plaže sa zabavnim sadržajima za mlade

– romantične plaže

– plaže sa sportskim i rekreativnim sadržajima

– plaže za surfere

– ronilačke plaže

– adrenalinske plaže

– nudističke plaže

– plaže za pse

– party plaže

– eko plaže

– plaže kulture

– hotelske plaže.

Inače, Ministarstvo turizma je prošle godine raspisalo natječaj za program poticanja regionalnih programa uređenja i upravljanja morskim plažama. Sve jadranske županije izrazile su interes, te će sve, temeljem nacionalnog programa, uz sufinanciranje Ministarstva turizma, izraditi i svoje regionalne programe. Regionalni programi obuhvaćaju izradu regionalnih katastara morskih plaža i regionalne planove tematiziranja plaža.

bh-index.com

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box