Portal 072info

Hrvatski biznismen želi kupiti devastirano odmaralište Duće u Dugom Ratu

Čim Grad Zenica skine zabrane za prodaju imovine odmaralište Duće, spreman sam u roku od 24 sata dovesti poznatog investitora iz Hrvatske koji će ponuditi cijenu traženu u prvom krugu prodaje, kaže za Oslobođenje Eldin Vraće, privrednik iz Zenice i lider partije Snaga centra. Tvrdi da Grad ne treba smanjivati traženu cijenu od devet miliona niti raspisivati drugi krug prodaje, već da se treba fokusirati na ukidanje zabrane.

Spor sistem

 

– Poznati biznismen iz Hrvatske mi se obratio i rekao da je spreman uplatiti odmah traženi iznos samo da se skinu sudske zabrane koje postoje na Duće. Radi se o čovjeku koji je spreman i na javno-privatno partnerstvo sa Zenicom, ističe Vraće.

Dodaje da je Grad Zenica vratio odmaralište u svoje vlasništvo, nakon čega je preduzeće Tisa iz Busovače kao pravni nasljednik Zenicatrans OUR ugostiteljstvo, na sudu u Hrvatskoj postavilo zabilježbu gdje tvrdi da je ono vlasnik i čeka se presuda.

– Grad Zenica treba urgentima da zatraži od Županijskog suda u Splitu da se skine zabilježba. Nakon toga Zenica bi imala čist ZK izvadak i mogla bi prodati odmaralište. Sporošću pravosudnog sistema u Hrvatskoj ili kočenjem nekog drugog to još nije riješeno. Kako se radi o imovini milionske vrijednosti, Zenica može urgentima da traži donošenje presude kako bismo dobili potvrdu o vlasništvu, napominje Vraće.

Kaže da će na narednoj sjednici Gradskog vijeća Snaga centra tražiti povlačenje prodaje Duća putem međunarodnog tendera, jer “niko ne želi uplaćivati sredstva a da nije siguran hoće li moći to i kada uvesti u vlasništvo”.

Podsjetimo, na međunarodni javni poziv za prodaju zeničkog odmarališta u Hrvatskoj nije pristigla nijedna ponuda. Mirsad Heleg, predsjednik Komisije za pripremu i provođenje javnog poziva Grada Zenice, ističe da su članovi Komisije donijeli preporuke, te se uskoro očekuje novi poziv.

– Bilo je dosta onih koji su se interesovali, koji su dolazili u Gradsku upravu, ali niko nije u skladu sa procedurom poslao zvaničnu ponudu za Duće. Napravićemo izvještaj za gradonačelnika Fuada Kasumovića i predložiti da se obnovi javni poziv. Vidjećemo u razgovoru sa njim da li će imati neke sugestije prije novog tendera, kaže Heleg.

Među potencijalnim investitorima, kako nezvanično saznajemo, osam je firmi iz Poljske, Njemačke, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nije poznato koji su razlozi zašto niko nije poslao zvaničnu ponudu.

Bungalovi, tereni

 

Gradske vlasti Zenice objavile su 28. juna međunarodni javni poziv za dostavu pisama namjere s ciljem kupovine nekretnina odmarališta Duće, u općini Dugi Rat, u Hrvatskoj, koji je trajao dva mjeseca. Odmaralište Duće prostire se na površini od blizu 12.000 kvadratnih metara, a zemljište je u vlasništvu Grada Zenica.

Radi se o zemljištu koje je tadašnja Skupština opštine Zenica 1962. godine kupila od fizičkih lica, a u pitanju je više od 20 parcela. Sagrađeni su sportski tereni, jedan objekat na plaži, a iznad ceste čvrsti objekti sa bungalovima.

Podijelite članak