Hrvatski naučnik tvrdi: Sve mjere protiv korone treba ukinuti!

Screenshot 7 7
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Naučnik i član Naučnog savjeta Vlade Hrvatske Gordan Lauc pričao je o situaciji s korona virusom, kao i pojavom gripe ove sezone.

Govoreći o gripi, kazao je da nikome nije potpuno jasno zašto je prošle godine gripa izostala.

“Ja se lično više bojim gripe ove zime nego kovida. Preskočili smo jednu sezonu prirodne imunizacije, imunitet nam je pao i mislim da je ove sezone jako mudro vakcinisati se protiv gripe”, istakao je on tokom gostovanja u Novom danu.

Kaže da vakcinisanje protiv gripe nije nikakav problem.

“Vakcina protiv gripe je nešto što imamo decenijama. Gripa je jako teška bolest i gripe se treba bojati”, rekao je Lauc.

Lauc je komentarisao epidemiološke mjere.

“Ono što smo vjerovatno do sada svi već naučili da onime što zovemo mjere ne smanjujemo broj zaraženih ljudi, mi samo produžujemo period u kojem će se virus proširiti do svih onih do kojih virus treba doći. Sve ove nametnute mjere uspore širenje virusa za 15-20 odsto. One su prvenstveno uvedene da spriječimo opterećenje zdravstvenog sustava. To što smo malo rastegnuli krivu je pomoglo. SARS COV-2 više ne prijeti da će imati veliki broj teško bolesnih ljudi, ali za gripu još uvijek ne znamo”, kazao je.

Ističe da je broj hospitalizacija još uvijek bitno manji nego što je on bio kad smo imali veliki talas pandemije.

“Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku”, tvrdi on.

Kaže da veći broj hosptalizovanih trenutno nego što je to bilo prošle godine u ovo vrijeme uopšte nije razlog za brigu.

“Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogromnan broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lani u isto dobra. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se vakcinisali i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku”, kazao je on.

“U trenutku kad je država osigurala dovoljno vakcina za sve, svako ko se želi se može vakcinisati. Ako će nas država prisiljavati da se brinemo za zdravlje onda je puno bolje da zabrani cigarete, zašećerena pića i ultraprocesiranu hranu. Ako se bojite vakcinia, trebate se puno više bojati virusa”, ističe.

Upitan je u kojem bi smjeru Hrvatska trebala ići s mjerama.

“Mislim da trebamo napraviti ono što je napravila Danska, odnosno da ovaj virus više nije prijetnja za državu. Bilo kakve mjere nemaju smisla. Sve te mjere imaju 2, možda 5 odsto učinka na širenje virusa. Mi mjerama ne možemo smanjiti broj oboljelih, zbog toga smatram da sve mjere treba ukinuti”, kaže Lauc.

GODISNJICA
MARKETING