pel
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 12, 2021 @ 18:30
KATEGORIJA: Regija / Vijesti

Premijer Hrvatske Andrej Plenković sutra stiže u posjetu Sarajevu, gdje će se sastati sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom.

Posjeta hrvatskog premijera dolazi u vrijeme kada je zastupljena oštra i osuđena retorika predsjednika Zorana Milanovića, koji je u nekoliko navrata u proteklom periodu govorio o BiH na pogrdan način, a naročito o Srebrenici, relativizirajući genocid koji se dogodio u tom bh. gradu.Prema programu posjete, predviđen je svečani doček na platou ispred zgrade institucija, nakon čega će uslijediti susret delegacija dvije zemlje. Pored predsjedavajućeg Tegeltije, u delegaciji Vijeća ministara bit će ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, te ministar komunikacija i transporta Vojin Mitrović. 

Plenković će, potom, sutra razgovarati i sa članovima kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine. Sastanak je planiran u 11.00 sati u Parlamentu BiH, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine.

Hrvatski premijer je jučer poručio da poruka s kojom ide u BiH je prije svega poruka i znak i signal prijateljstva, dobronamjernosti, poruke o cjelovitosti BiH.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Poruka da sva tri konstutivna naroda i funkcioniranje institucija treba biti takvo da se svi osjećaju dobro i da svi trebaju biti zastupljeni – rekao je Plenković.

LIDER