Portal 072info

HRVATSKI UGOSTITELJI O TURISTIMA: Rusi su zahtjevni, Italijani škrti, Skandinavci troše šakom i kapom, a susjedi Bosanci…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Slobodna Dalmacija odlučila je napraviti malo istraživanje među turističkim djelatnicima na hrvatskoj obali, kako bi saznala kakvi su gosti pojedini stanovnici Evrope i svijeta. Tekst prenosimo u cjelosti-

Odavno je ‘out’ stereotip o Česima kao pašteta-gostima, ali čini se da je na pomolu novi, i to puno afirmativniji: Skandinavci su gosti koji u Hrvatskoj troše kapom i šakom! Dade se to razabrati iz razgovora s uzorkom ugostiteljske populacije na širem splitskom području. Listom hvale goste iz Švedske i Norveške kojima je Hrvatska pravi eldorado; tamo su izlasci, hrana i piće tako skupi da su im naše cijene čista bagatela, primjećuju naši sugovornici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Ivan Gariful Gospodnetić, vlasnik poznatog restorana ‘Gariful’ u Hvaru, nema loših primjedaba; dragi su mu i tzv. istočni gosti, kao i sjevernjaci. Ipak, apostrofira Skandinavce.

– Najbolji gosti, zaista vrlo izdašni. Rusi su, recimo, zahtjevni, ali i naporni: žele sve iz jelovnika na stolu odmah, nema sljedova. Amerikanaca ima sve više, traže kompletnu uslugu, a odlični su i naši dragi susjedi: Slovenci, Bosanci, Srbi… Žalim samo što nema više Talijana, koji su istinski gurmani – veli Gariful, koji se na upit tko je najizdašniji s napojnicama nasmijao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Znam tko nije: Talijani! Ne samo da su škrti na manči nego uvijek traže i sconto – veli on.

Sličnu priču čuli smo i od Ante Mustapića, vlasnika vine&food bara ‘Zinfandel’ i restorana ‘Brasserie 007’ u splitskom gradskom središtu.

– Meni su naši gosti odlični! Rusi su zahtjevni, dobri potrošači, Amerikanci također; traže dosta ali ne žale ostaviti ‘tips’. Skandinavci i Nijemci vole našu rakiju i pivo, sve najbolje. Talijani? Oni uvijek traže ‘sconto, sconto’, ha-ha! – kazuje Mustapić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ironija je da je riječ ‘manča’, koja znači napojnica, dolazi iz talijanskog jezika, a upravo ta nacija je najmanje sklona istoj navadi, potvrdio je i ‘Ante Zinfandel’.

– Tvrdi su na manči, uglavnom. Premda, ima i galantnih Talijana – dometnuo je.

Talijani ipak imaju izvjesni kultni status u Hrvatskoj, dade se razabrati i iz razgovora sa Stankom Marinkovićem, slikarom i iskusnim ugostiteljem, vlasnikom kultnog restorana ‘Ribarska kućica’ u Bolu na Braču.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Talijani znaju što je spiza, a cjenkanje je vjerojatno dio tradicije. S njima je pravi užitak dogovarati jelovnik, samo žalim što ih ove sezone nema više; nadam se da će tek doći. Od ostalih bih gostiju izdvojio Skandinavce kao jako dobre goste u smislu potrošnje, te Ruse koji vole ‘sve veliko’, svu hranu odjednom na stolu (varijacija na švedski stol), da se vidi rakoš! Hrvati su lošije platne moći, logično i da se ne razbacuju, dok Amerikanci nisu zahtjevni gurmani i naručuju jednostavna jela – primjećuje za ‘Slobodnu’ naš brački sugovornik.

Što je s ‘kafićkim’ gostima? Mišljenje smo nasumičnim odabirom potražili u Omišu. U razgovoru s Ivom Lučić, vlasnicom lokala ‘White room’, doznajemo da – nema do naših.

– Naš gost zna i voli popiti, pristojan je i ostavi manču u skladu s iznosom. Talijana zasad nema, istočni gosti (Slovaci, Poljaci) piju pivo i votku, i dobre su ruke! Česi su nešto štedljiviji, a najprofinjeniji ukus imaju Francuzi, koji vole dobra vina – primjećuje Lučić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Trogir, pak, ostavlja dojam grada koji diše punim turističkim plućima, a dio tog ‘kisika’ slijeva se i u trattoriju ‘Pomodorini’ na ulazu u grad pokraj kolodvora, s lijepim pogledom na Čiovo.

– Nama su najsretniji gosti koji nas biraju zbog bezglutenske ponude! Toliko su radosni kad shvate da mogu tako nešto ovdje pojesti, da ne žale napojnice, bez obzira na nacionalnost. Kao iznimno dobre goste izdvojio bih naše susjede Srbe, koji vole kušati talijansku i dalmatinsku hranu kod nas. Nijemci i Austrijanci su standardno dobri i pristojni gosti koji ostavljaju deset posto manče od visine potrošenog iznosa, dok su Talijani malobrojni (zasad), a Rusa gotovo da i nema; oni traže ribu, top-klass ponudu, pa su skloniji luksuznijim objektima – kaže Damir Medić, voditelj poslovanja u ‘Pomodorinija’.

Ove sezone, kiši i gromovima unatoč, nisu kratkih rukava ostali ni diskači. U razgovoru s Denisom Vrvilom, vlasnikom diskoteke ‘Vanilla’ u Splitu, doznajemo da se kod njih ispleše i zabavi ama baš svatko. Najviše, pak, potroše – Skandinavci.

– Oni su oduševljeni niskim cijenama kod nas, to je taj ključ. Inače su nam ove godine gosti jako dobri, osobito petkom u formatu Yacht Week Party, kad nam organizirano dolaze mladi partijaneri s inozemnih privatnih jahta – ističe Vrvilo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

 

Slobodnadalmacija.hr, DEPO/cazin.net


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME