Huan Pablo Montoja, čovjek koji je otišao jer mu je bilo dosadno

40

Huan Pablo Montoja (Juan Pablo Montoya) tri puta je osvojio utrku „24 sata Daytone“, dva puta „Indy 500“, a u šest sezona u Formuli 1, s timovima Williams i McLaren, osvojio sedam pobjeda…

Kolumbijac Montoja većinu je karijere proveo u SAD, gdje je i postigao najveće uspjehe. U prvom je pokušaju osvojio CART titulu, slavnu utrku „Indy 500“, a potom „24 sata Daytone“.

Šest sezona

Šest sezona u Formuli 1 u ekipama Williams i McLaren rezultiralo je sa samo sedam pobjeda (uz 13 prvih startnih mjesta, 12 najbržih krugova i 30 podija), a Montojin južnjački temperament nije se najbolje uklopio u poslovno-profesionalni svijet Formule 1. Svi kažu da je to šteta, jer je brzina bila prisutna.

– Meni je tamo bilo dosadno, zato odlazim – rekao je Montoja i napustio Formulu 1.

Po povratku u SAD posvetio se isprva NASCAR utrkama, s osrednjim uspjehom, ali se zato specijalizirao za utrku „24 sata Daytone“, koju je osvojio već u tri navrata.

Dva puta je osvojio slavnu utrku „Indy 500“. Nama s ove strane Atlantika ponajprije je poznat po razdoblju provedenom u Formuli 1, kada je u kratkom roku stekao veliki broj kako poštovalaca tako i onih koji ga nisu voljeli.

Neosporno je da je bio jedan od rijetkih kojih se Mihael Šumaher (Michael Schumacher) bojao u vrijeme svoje najveće dominacije, ali i da je zbog vlastitog temperamenta i nekonzistentnosti prokockao podosta prilika.

Brz bolid

Ponajviše se sa sjetom može prisjećati sezone 2003. u kojoj je njegov Williams-BMW bio vjerovatno najkonzistentnije brz bolid na gridu no, teniskim rječnikom, „neforsirane greške“ ostavile su ga u sjeni kako iskusnog Šumahera tako i golobradog Kimija Raikonena (Raikkonena).

Ipak, atraktivan i beskompromisan, kao malo ko u savremenoj eri Formule 1, Montoja ostaje njena istinska legenda.

IZVORAvaz
Prethodni članakFild o klimatskim promjenama: Da biste postigli ciljeve treba osigurati ulaganja
Sljedeći članakKako je sa amsterdamske ulice nestalo sedam brojeva i gdje su kućice skrivene