Huan Pablo Montoja, čovjek koji je otišao jer mu je bilo dosadno

40
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Huan Pablo Montoja (Juan Pablo Montoya) tri puta je osvojio utrku „24 sata Daytone“, dva puta „Indy 500“, a u šest sezona u Formuli 1, s timovima Williams i McLaren, osvojio sedam pobjeda…

Kolumbijac Montoja većinu je karijere proveo u SAD, gdje je i postigao najveće uspjehe. U prvom je pokušaju osvojio CART titulu, slavnu utrku „Indy 500“, a potom „24 sata Daytone“.

Šest sezona

Šest sezona u Formuli 1 u ekipama Williams i McLaren rezultiralo je sa samo sedam pobjeda (uz 13 prvih startnih mjesta, 12 najbržih krugova i 30 podija), a Montojin južnjački temperament nije se najbolje uklopio u poslovno-profesionalni svijet Formule 1. Svi kažu da je to šteta, jer je brzina bila prisutna.

– Meni je tamo bilo dosadno, zato odlazim – rekao je Montoja i napustio Formulu 1.

Po povratku u SAD posvetio se isprva NASCAR utrkama, s osrednjim uspjehom, ali se zato specijalizirao za utrku „24 sata Daytone“, koju je osvojio već u tri navrata.

Dva puta je osvojio slavnu utrku „Indy 500“. Nama s ove strane Atlantika ponajprije je poznat po razdoblju provedenom u Formuli 1, kada je u kratkom roku stekao veliki broj kako poštovalaca tako i onih koji ga nisu voljeli.

Neosporno je da je bio jedan od rijetkih kojih se Mihael Šumaher (Michael Schumacher) bojao u vrijeme svoje najveće dominacije, ali i da je zbog vlastitog temperamenta i nekonzistentnosti prokockao podosta prilika.

Brz bolid

Ponajviše se sa sjetom može prisjećati sezone 2003. u kojoj je njegov Williams-BMW bio vjerovatno najkonzistentnije brz bolid na gridu no, teniskim rječnikom, „neforsirane greške“ ostavile su ga u sjeni kako iskusnog Šumahera tako i golobradog Kimija Raikonena (Raikkonena).

Ipak, atraktivan i beskompromisan, kao malo ko u savremenoj eri Formule 1, Montoja ostaje njena istinska legenda.