Portal 072info

Humanitarne aktivnosti Udruženja „Medica Zenica”

Udruženje “Medica” Zenica sutra će organiziranjem dviju manifestacija obilježiti kampanju “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” i 10.decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

U hotelu “Zenica”, predstavnici Udruženja “Medica” će održati prezentaciju rezultata programa ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja žena i djevojaka iz ruralnih sredina s područja grada Zenica te općina Žepče i Maglaj.

U program ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja žena i djevojaka “Medice” Zenica tokom ove godine bila je uključena 121 žena i djevojka, od kojih je 65 žena i djevojaka iz triju ruralnih sredina Pojske kod Zenice, Balačići – Željezno Polje kod Žepča, i naselja Kopice kod Maglaja. Planirano je da se tokom prezentacije rezultata ekonomskog i psihosocijalnog osnaživanja “Medica” Zenica dodijeli 29 paketa opreme za nastavak aktivnosti žena i djevojaka, od čega će tri paketa opreme biti dodijeljeno za grupe žena iz ruralnih sredina i 26 individualnih paketa opreme za žene i djevojke, koje su završile program u ruralnim sredinama i u Edukativnom centru “Medice” Zenica,  vrijednosti  više od 30.000 KM.

Također, tokom prezentacije rezultata tri najbolje životne priče žena iz Pojska, Balačića i Kopica biti će predstavljene i nagrađene s po 400 KM. Međunarodni dan ljudskih prava u Zenici će se obilježiti centralnom manifestacijom u TC „Džananović“, tokom koje će biti organiziran bogat edukativno zabavni program za djecu.

Isti dan volonteri „Medice“ će, u partnerstvu s institucionalnim mrežama Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog, Unsko-sanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosanskopodrinjskog i Kantona 10, organizirati ulične akcije u gradovima Novi Travnik, Bihać, Mostar, Goražde, Livno i Bosansko Grahovo.

Podijelite članak