Portal 072info

“Hurem”, “Rustem-paša” i drugi glumci na 8. festivalu turskog filma u BiH

Protagonisti turskog filma „Rana moje majke“, koji će premijerno u Bosni i Hercegovini biti prikazan u Sarajevu po večerašnjem otvorenju 8. festivala turskog filma, obratili su se novinarima uoči projekcije rekavši da je film inspiriran teškim događajima iz posljednjeg rata u BiH.

Pres-konferencija, održana u Ambasadi Republike Turske u BiH, na momente je ličila na nekonvencionalni događaj budući da glumci, glavna ženska uloga Meryem Uzerli, poznata po ulozi Hurem u mega popularnoj turskoj seriji „Sulejman Veličanstveni“, te njen kolega Ozan Guven (Rustem-paša u seriji), nisu krili raspoloženje zbog susreta s bosanskohercegovačkim novinarima i publikom.

Oboje su kazali da se raduju bh. premijeri filma „Rana moje majke“, slojevitoj priči čiju izuzetno emotivnu dimenziju posebno naglašavaju.

Uzerli je rekla da film „dira u sve tačke ljudskih emocija“, dok je Guven naglasio da osjeća glumački dug prema ovom prostoru budući da 1999. godine, kada je prvi put bio u Sarajevu, nije realizirana serija čije je snimanje namjeravano.

– Mi kao ljudi koji su pili iz istih ili sličnih izvora osjećali smo istu sreću ili isti bol – rekao je Guven odgovarajući na novinarska pitanja je li turskim glumcima bilo teško da se „užive“ u ratne patnje koje su se dogodile u drugoj zemlji. Kinematografija, umjetnost, imaju magiju što je u stanju da približi ljude jedne drugima, smatraju „Hurem“ i „Rustem-paša“.

Režiser filma Ozan Aciktan kaže da se na scenario filma čekalo četiri godine, gotovo isto toliko trajao je odabir glumaca u Istanbulu, a posebno je dugo rađeno na upečatljivoj finalnoj sceni.

Smatra da je bilo značajno ispričati ovu (filmsku) priču s osnovnom željom da se bol nikad više ne desi.

Na pres-konferenciji su se sličnim porukama obratili mladi glumac u filmu Bora Akkas te producent Firat Sezgin.

Film „Rana moje majke“ snimljen je prije devet mjeseci, a govori o Salihu, mladiću koji je napustio sirotište kad je navršio 18 godina u potrazi za izgubljenom porodicom. Počeo je da radi na farmi srpske porodice i odjednom, u najneočekivanijem trenutku, pronašao je dom. Hoće li uspjeti da se ikada oslobodi duhova prošlosti i bude sretan?

U osnovi, film je napeta priča o porodici, ljubavi i identitetu i prati Saliha dok traži trag nade u razorenim životima.

Festival turskog filma, 8. po redu, realizira u Bosni i Hercegovini Ured savjetnika za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske. Trajat će od 7. do 12. decembra u Sarajevu.

Svečanost otvorenja bit će održana večeras u Kinu Meeting Point.

Na festivalu će biti prikazano pet filmova novije produkcije poznatih turskih reditelja.

Podijelite članak