HURMA: Najzdravije voće na svijetu

rsz_datula

Tokom Ramazana jeste najpoznatiji oblik prekidanja posta u vrijeme iftara, obzirom da je i PoslanikMuhammed a.s post prekidao i iftario se prvo jednom hurmom, a zatim i čašom vode.

Međutim, da li ste se nekada zapitala, šta je to zapravo hurma, šta u sebi sadrži i zašto se smatra najzdravijim voćem na svijetu?

Hurme su jedna od najhranljivijih vrsta voća i ponekad ih zovu “hljeb pustinje”, jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer. U drevnim civilizacijama, nekada davno,  koje su postojale prije više od 5 000 godina, hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi, različitog sadržaja.

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, i samim tim se zbog toga smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana, i bitno je da su voće koje se ne pršće niti se proizvodi preko mnogobrojnih hemijskih eksperimenata, te su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti i djeca i odrasli. Od anemije, preko jako visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka i kako se voli reći, skoro da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

 Ono što je zaista dokazano jeste da bi anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi dnevno, jer su one odličan izvor željeza i čak 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Također, željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice, pa im je i time potrebno davati što veću količinu hurmi..

 Pored velikog broja bolesti koje liječe hurma je izuzetno dobra i ako vitamin za oči. S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju, gore rečenim  «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Prema tome, ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Kao što smo već nagovijestili, hurme liječe veliki broj bolesti, prema tome još se više informišite te svoje zdravlje poboljšajte i osvježite vaš organizam.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE