AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Mirza Husetić, predsjednik Ocjenjivačkog suda Grada Zenica i dopredsjedavajući Gradskog vijeća Zenica, obratio se na današnjoj svečanosti u povodu Dana Zenice.

Njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti:

Pozdravljam uvaženog gradonačelnika Fuada Kasumovića, predsjedavajućeg GV Zenica, sve vijećnike, dobitnike priznanja i ostale prisutne goste. Velika mi je čast govoriti na današnjoj svečanoj sjednici, organiziranoj u posebnim uslovima uzrokovanim pandemijom koronavirusa. Međutim, Grad Zenica još jednom je pokazao kako je spreman odgovoriti svim izazovima pred kojima se nađe, o čemu svjedoči i ovaj događaj.

Na samom početku želim, pored čestitki za 585. rođendan Zenice svima vama kao i svojim sugrađanima, čestitati i rođendan gradonačelniku Zenice, Fuadu Kasumoviću.

To je i najbolja uvertira za današnji govor. Dolaskom upravo čovjeka koji je, slučajno ili ne, rođen na dan grada kojim upravlja, Zenica je počela pisati potpuno drugačije stranice historije.

Posebno sam sretan što tu ideju slijedi i najmanje 33.000 građana,  koji danas imaju podršku i nas u vijeću. Dokazali smo, za kratko vrijeme, kako se istinski bori za svoj grad, bez ispraznih obećanja i dezavujisanja građana.

Historijski dio nastanka našeg voljenog grada već ste čuli, a ja bih se osvrnuo na samo protekle godine otkako je na čelo grada došao čovjek koji je srcem ušao u ovu priču i borio se za svoje građane. Učinjeno je mnogo toga, Zenica je dobila potpuno novo ruho, a mega projekti koje prvi čovjek grada, uz podršku vijeća, planira realizirati u godinama pred nama neminovno će nas učiniti još ponosnijima.

Sretan sam čuti da su u Poslovnoj zoni otvorene stotine radnih mjesta, da su u ovom gradu konačno zadovoljni privrednici i poljoprivrednici koji imaju nikada veće poticaje, da je Zenica ušla u projekt “Zelenih gradova”, da se razgovara o brojnim projektima koji će uskoro zaživjeti poput “Toplane Zenica”, modernog Aqua parka, da je Grad Zenica podržao i projekt rekonstrukcije Kantonalne bolnice Zenica…

Iako danas govorim u svojstvu predsjednika Ocjenjivačkog suda Grada Zenice, nisam mogao a ne podsjetiti na ove stvari koje me čine još ponosnijim Zeničaninom.

Žalosno je da danas nekim gradanima  dodjeljujemo nagradu posthumno, a to nismo mogli učiniti za njihova života. Ali, to ne umanjuje ovu kao ni sve druge nagrade koje ćemo danas uručiti. Moram, još jednom, istaći zadovoljstvo da su ove nagrade i priznanja dodijeljena bez politikanstva i pritisaka. Zato danas, kao osoba na čelu Ocjenjivačkog suda, čista obraza stojim za ovom govornicom i ponosim se svakim od dobitnika javnih priznanja.

Da ne dužim, na kraju još jednom želim čestitati svim dobitnicima na nagradama, te vas ostavljam da uživate u nastavku ove svečanosti uz iskrene želje i uvjerenja da ćemo nagodinu govoriti o još većem uspjehu i razvitku naše jedine nam i voljene Zenice.