C0775169 7039 43A4 AD10 141D10045C9D


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:


Na predstojećim Lokalnim izborima, kao kandidat “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, nalazi se Mirza Husetić, rođen 27. avgusta 1991. godine u Zenici, gdje završava osnovnu i srednju Medicinsku školu. Svoje obrazovanje nastavio na Medicinskom fakultetu u Zenici, a trenutno ima statusu imatrikulanta.

Dosadašnji životni vijek posvetio društvenoj zajednici: u auto-moto karting sportu, u kojem sam bio najmlađi državni sudija, te obavljao funkciju sekretara, od 2012. godine član i Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Zenici, položio i ispit za profesionalnog vatrogasaca.

U tragičnim poplavama koje su zadesile našu domovinu 2014. godine, u sklopu Civilne zaštite, primijenio znanja i vještine stečene u DVD Zenica, a za angažman i doprinos u prirodnim nepogodama nagrađen “Plaketom za nesebičan doprinos i rad u Gradu Zenica na polju dobrovoljnog rada”.

Dugogodišnji član i brojnih kulturno-umjetničkih društava, a od kraja  2019. godine obnaša i funkciju predsjednika Bošnjačke zajednice kulture “Preporod ” u Zenici. Trenutno zaposlen u privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Medicom” Zenica.

Svojim političkim djelovanjem želi pomoći prvenstveno u zdravstvenoj i kulturno-sportskoj situaciji u gradu, a u nastavku pročitajte razgovor Husetića i njegovo predstavljanje biračima.

  • Zašto ste se odlučili kandidirati za Gradsko vijeće (GV) Zenica?

Kao nezavisan kandidat, mlada i školovana osoba, odlučio sam kandidirati se prvenstveno da dam doprinos svojom energijom, znanjem i poznanstvima. Da pokažem ličnim primjerom mladima Zenice da se aktivno uključe u lokalnu samoupravu, te da se ne boje dati svoje ideje, iznijeti svoje stavove i inicijative za bolje sutra svih nas! 

  • Šta će biti Vaš prioritet tokom djelovanja u vijeću? 

Moj prioritet je jasan, decizan i realan. Za još bolje sutra u Zenici, za još više projekata, za bolje institucije i ustanove, za bolje i efikasnije zdravstvo, za više osvijetljenih i asfaltiranih puteva, za ljepši i ugodniji život svima nama.

Kultura dijaloga za bolje sutra. Zalagat ću se za bolje i efikasnije zdravstvo u Zenici, bolju i efikasniju infrastrukturu, za aktivizam i mlade u nevladinom sektoru, obnovu kulturnih i nacionalnih dobara, obnovu i unapređenje turističke ponude Grada Zenice, za prirodna dobra i očuvanje prirodnih dobara Grada Zenice, za obnovu kulturno-vjerskih spomenika, za očuvanje i njegovanje vitalnog nacionalnog interesa i nacionalnoj osvještenosti, za očuvanje, njegovanje i promovisanje kulture i kulturnih vrijednosti kroz kuturno-umjetnički sadržaj grada,  za poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi Grada Zenice, poboljšanje kvalitete života nacionalnih manjina i socijalnih grupa, poboljšanje rada i pružanje podrške boračkim organizacijama…

  • Zbog čega bi građani trebali podržati Vas?

Relativno sam mlada osoba koja iza sebe nema političkog angažmana, nema mrlje niti na poslovnom niti privatnom planu. Osoba sam koja je izuzetno društveno aktivna i koja je kroz svoj humani poziv naučila da pomaže drugima u njihovim problemima. Osoba sam koja je prilično hrabra jer sam se uhvatio u koštac sa problemima BZK “Preporod” Zenica, koje sam imenovanjem na mjesto predsjenika zatekao velike dugove koje uspješno rješavam, kao mlada osoba radio sam na rukovodećim mjestima izuzetno uspješno. Stoga, smatram da ću kao vijećnik moći se uhvatiti u koštac sa svim problemima koje ćemo dočekati u mandatnom periodu 2020.-2024. godina jer ćemo dočekati veliki broj neriješenih slučajeva zbog nerada gradskog vijeća.

  • Šta uočavate problemima Zenice koje u proteklom mandatu vijeća nisu riješeni, a bit će Vaš prioritet?

Problematika Grada imala je mogućnost biti riješena u proslom mandatu, sada to očekuje nas nove vijećnike, poput Regulacionog plana, podzemnih garaža, ali i generalno svih projekata koji su bili za razvoj Zenice, a vijećnici većine sve to su odbijali i sprečavali modernizaciju četvrtog po veličini grada.

  • Da li je došlo vrijeme za nove snage u vijeću?

Apsolutno smatram da je dosta istrošenih programa, istih ljudi, pohlepe za pozicijama. Mlada snaga, energija, prosperitet jedino mogu iznijeti mladi ljudi koji iza sebe nemaju političku pozadinu. Osobe koje su svojom kandidaturom hrabro stali rame uz rame sa ostalim političarima i svojim planovima dali nadu u bolje sutra Zenice. Smatram da će to Zenica prepoznati i dati podršku mladima.

  • Kako komentirate rad vijeća u protekle četiri godine?

Samo mogu reći da je grad opstruiran. Dokazuju to snimci sa sjednica što smatram da je odličan i relevantan dokaz o (ne)radu vijeća. 

  • Zbog čega ste izabrali da budete upravo na listi “Zenička inicijativa – Kasumović Fuad”?

Slobodno mogu reći da sam dobijao pozive i drugih političkih subjekata iz Grada da idem na njihovu listu za GV na lokalnim izborima, što sam odbio i zahvalio im se na ukazanom povjerenju. Poziv gradonačelnika da budem na listi “Zeničke inicijative” nisam mogao odbiti. Porazavajuće bi bilo da ja kao osoba koja podržava rad gradonačelnika ne pomognem i dam svoj doprinos da ovakvom čovjeku koji četiri godine lavovski se bori za Grad, bez obzira na opstrukcije, ne pomognem u mandatu 2020-2024 ako dobijem povjerenje građana. 

Ovo je jedina prozenička lista, jedina lista koja isključivo prati i slijedi rad gradonačelnika, lista koja ima svoje ideje bez da su napisane “s vrha” i poslane kandidatima, jedina lista za koju smatram da ima snage, volje i želje za bolje sutra u Zenici.

  • Na kraju, očekujete li da će Zeničani izaći na izbore i kazniti većinu u vijeću koja je četiri godine opstruirala grad?

Nadam se da su prethodne četiri godine dovoljan podstrek građanima da izađu na izbore. Neka izađu na izbore 15. novembra ili vječno šute ako se ne odazovu. Građani su ti koji biraju, oni su ti koji odlučuju. Oni odlučuju za bolje sutra ili za nastavak agonije i tonjenje grada! Pozivam sve građane da izađu, da iskoriste svoje demokratsko pravo te da se pridržavaju higijensko-epidemioloških mjera. Za evropsku Zenicu!