Portal 072info

Husić: Nasilje nema opravdanja

Udruženje „Medica“ Zenica, u saradnji sa preživjelim žrtvama ratnog seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovini, već četvrtu godinu zaredom obilježava 19. juni – Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu.

Naime, 2015. godine Generalna skupština UN-a je Rezolucijom 69/293 proglasila 19. juni Međunarodnim danom borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o potrebi zaustavljanja seksualnog nasilja u ratu, kao i odavanja počasti preživjelim žrtvama širom svijeta.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Programa obilježavanja počeo je šetnjom učesnika i učesnica glavnim gradskim korzom, a potom je upriličen prigodan program na Trgu Alije Izetbegovića.

Noseći poruke “I ja sam majka, kćerka, sestra”, “Poštujte našu hrabrost”, “Mi smo vaša snaga”, učesnice šetnje izazvale su ogromnu pažnju Zeničana, ali i poslale snažne poruke.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sabiha Husić, direktorica “Medice”, istakla je da se ne smije zaboraviti da je, zahvaljujući ženama BiH, a kasnije i muškarcima, seksualno nasilje prvi put u historiji priznato kao ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i instrument genocida.

– Nasilje nema opravdanja i stoga dignimo svoj glas, ne budimo nijemi posmatrač. Pokažimo brigu i solidarnost za preživjele, omogućimo im da na dostojanstven način ostvare svoja prava. Ako nisu mogle biti zaštićene u ratu, zaštitimo ih od predrasuda i stigmatizacije danas – poručila je, između ostalog, Husić u svom impresivnom govoru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ – D.PAŠALIĆ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 25
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME