Husić pita Andeliju: Zašto EPBiH kupuje ugalj u Stanarima iako Kreka ima rezerve od 150 miliona tona?

107933b3aa741ab750b2f900356ec243

Iz Saveza sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine oštro su reagovali na izjave Admira Andelije, generalnog direktora Elektroprivrede BiH. 

Andelija je u razgovoru za Faktor kazao kako je “19. maja, kao generelni direktor EPBiH, potpisao sporazum sa Samostalnim sindikatom radnika rudnika FBiH te da ova kompanija ispunjava sve svoje obaveze po tom sporazumu”.

– Od potpisivanja sporazuma EPBiH je za 650 uposlenika, svih sedam rudnika u Koncernu, uplatila sve poreze i doprinose i poslala ih u penziju, a obaveza je bila da to uradimo za 420 ljudi. Uradili smo novu organizaciju, novu sistematizaciju, novi pravilnik o radu, donijeli pravilnik o radnom učinku, a Sindikat je do sada spriječio provedbu – istakao je Andelija i dodao kako je EPBiH bila prisiljena zbog podbačaja u proizvodnji Rudnika Kreka Tuzla kupovati ugalj u Rudniku Stanari u bh. entitetu Republika Srpska.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, smatra da su stvari drugačije.

– Zbog njihovih medijskih istupa uputili smo akt prema EPBiH i resornom ministarstvu. Ne ide baš tako u rudnicima Koncerna kako predstavlja EPBiH. Imali smo prekid rada za više od 100 radnika u RU Kreka, što je osporio Općinski sud u Tuzli. Dalje, u Kreki imamo radnike sa rješenjem poslodavca za prijevremenim penzionisanjem od februara 2021. godine, a još im nisu uplaćeni doprinosi. Grupa radnika od 31. maja nema zdravstveno – kaže Husić.

Prema njegovim riječima, tu nije kraj problema za radnike u rudarstvu.

– EPBiH se obavezala kroz sporazum da će organizovati i finansirati kvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika. Nemamo utvrđene strukture radne snage niti ima novca za tu namjenu. Ima jedino dokvalifikacija koju radnici ostvaruju uz pomoć Sindikata. Također, EPBiH se obavezala za podsticajno penzionisanje. U Rudniku Kakan 35 radnika je ostvarilo uvjete za prijevremenu penziju, ali ništa. Pored njih, 24 radnika pristala su na sporazumni raskid ugovora i tu se stalo.

Najavljivano je osnivanje zavisnih društava EPBiH kako bi se preraspodijelila radna snagu uz sva prava. Na terenu nema ništa od toga – ističe Husić.

Kako naglašava, posebno su sporni predloženi pravilnici.

– EPBiH je odustala od Pravilnika rada jer su nadležne službe u rudnicima ustanovile da nije u skladu s kolektivnim ugovorima. Ako bi se ušlo u taj aranžman, proizvela bi se ogromna šteta nastala pokretanjem sudskih postupaka. Pravilnik o radnom učinku je brutalan, sav rizik od neispunjavanja planova ide na teret radnicima. Kada je u pitanju investiranje, EPBiH je za Kreku planirala 80 miliona KM. I sve je ostalo na planovima – podvlači Husić.

Nabavku uglja u Stanarima Husić naziva tihim zatvaranjem Kreke.

– Kako drukčije nazvati osim tihim zatvaranjem Kreke, ovo je podmukao udarac EPBiH. Zbog toga smo se obraćali i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću, s obzirom na to da je Andelija na neki način izbor Demokratske fronte.

Šta se dešava? Ne investiraju u rudnik, opstruišu rad, na raspolaganju je minimum opreme i tako Kreku dovodite u stanje da ne može ispunjavati proizvodne planove. Kakvog li apsurda, rezerve Kreke iznose 150 miliona tona, a EPBiH u Stanarima nabavlja 620.000 tona! Čak i stanovništvo Tuzlanskog kantona za svoje potrebe ugalj nabavlja u Stanarima – razočarano kaže Husić.

IZVORFaktor.ba
Prethodni članakOdlučio prodati stari prašnjavi automobil iz garaže, pa saznao da vrijedi više od 300.000 eura
Sljedeći članakEvo zašto izmjene Zakona o PIO-u nisu potpisane u Parlamentu FBiH i proslijeđene na objavu