107933b3aa741ab750b2f900356ec243
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

U prvih šest mjeseci 2021. godine Elektroprivreda Bosne i Hercegovina (EPBiH) ostvarila je neto dobit u iznosu od 45 miliona KM. 

FIXGEHALT

Istovremeno, situacija u sedam rudnika Koncerna kojim upravlja EPBiH najblaže rečeno nije dobra.

– Zanimljiv je to pokazatelj o dobiti EPBiH. Očigledno da jedan dio Koncerna EPBiH pozitivno posluje, ostvaruje dobit, dok su zavisna društva, rudnici prolazili kroz težak period. Štrajkovi, protesti, pa ova odluka poslodavca u Rudniku uglja Kreka Tuzla o slanju 111 radnika na prekid rada…

Sve nam to kazuje da EPBiH nije uspjela iznaći kvalitetan metod rukovođenja rudnicima. Novi metodi nisu ništa dobro ponudili – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

Husić ističe da je mnogo manjkavosti.

LIDER

– Kako će se zvati preduzeća, kakva će biti upravljačka struktura, nije ono što se nas prvenstveno tiče. Nas rudare interesuju rezultati rukovođenja i upravljanja pogonima.

Sindikatu nije bitan naziv prduzeća, nego hoće li biti posla, da li će se obavljati uz poštivanje svih neophodnih sigurnosnih zaštitnih mjera i naposljetku, hoće li rudar dobiti plaću za svoj rad – naglašava Husić i dodaje:

– Novi pravilnici koje je sačinila EPBiH izazavali su buru nezadovoljstva. Recimo, u Pravilniku o radu rizik poslovanja ide na pleća radnika. I naravno da će Sindikat reagovati.

Naš sagovornik se osvrnuo i na stanje u Kreki.

– Od augusta 2020. do augusta 2021. promijenila su se tri-četiri direktora. Od njih se tražilo u pravilu da se odupru Sindikatu. Vidjet ćemo šta će donijeti petak, 3. septembar, kada će Osnovni sud u Tuzli razmatrati slučaj 111 radnika koji su poslani na prekid rada.

Imamo jednu zabrinjavajuću praksu, kadrovi svih profila napuštaju rudnike. Iz stručnih službi Kreke odlaze ljudi, a mora se znati da rudnik ne može funkcionisati bez njih.

U velikoj mjeri izgubilo se povjerenje u socijalni dijalog, najesen se može svašta očekivati – poručio je Husić.