I bh. firma u “Pandorinim dokumentima”, novoj aferi koja potresa svijet

Screenshot 3 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Procurili su milioni spisa pod nazivom “Pandorini dokumenti” koji razotkrivaju kako su brojni svjetski čelnici, bivši i aktuelni, skrivali imovinu u tzv. offshore firmama radi utaje poreza. Istražuje ih Međunarodni konzorcij 600 istraživačkih novinara iz 117 zemalja, a priča nije zaobišla regiju. Nije ni Bosnu i Hercegovinu.

Albanski BIRN objavio je kako je bosanskohercegovački inžinjerski gigant – Energoinvest, od 2013. uplatio oko 10 miliona maraka maloj, tek tada registrovanoj kompaniji sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, za konsultantske usluge. Sve se dešavalo dok je Energoinvest obavljao poslove na izgradnji dijela elektroenergetske mreže između Albanije i Kosova.

“Iako kontaktirani putem e-maila i telefona, iz ‘Energoinvesta’ nisu odgovorili na pitanja o njihovim poslovnim vezama sa ‘AL Energy Transmission LTD’ niti zašto su platili milione eura firmi koja je bila tek osnovana i koja je, shodno tome, iza sebe imala malo iskustva u energetskom sektoru“, navode iz BIRN-a.

Najzvučnije ime u regiji je Milo Đukanović. Crnogorski MANS objavio je dokumente, potpise, šeme. Predsjednik ove zemlje i njegov sin Blažo su 2012. sklopili tajne ugovore o upravljanju imovinom čak u pet različitih zemalja. Sin predsjednika formirao je i dvije skrivene kompanije sa kćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori, navodi se u dokumentima.

“U dokumentima piše da su Đukanovići uspostavili trastove zbog planiranja nasljedstva i radi zaštite imovine, dok su kao izvori sredstava navedeni prihodi od njihovih karijera i profit od investiranja. Riječ je o neopozivim trastovima, koji stvarnim vlasnicima omogućavaju da njihova skrivena imovina bude zaštićena, čak i kada je predmet sudskih postupaka ili potraživanja povjerilaca“, ističu iz MANS-a.

Đukanović je saopštio kako nema dokaza da je on ili bilo koji član njegove porodice uradio nešto nezakonito, demantovao je sve navode MANS-a.

“Korištenje finansijskih instrumenata koje ljudi uglavnom koriste za utaju poreza, za različite vrste finansijskih transakcija koje su na ivici ili van zakona, šalje prije svega jednu poruku koja je u potpunoj suprotnosti sa onim što je gospodin Đukanović u kontinuitetu govorio i kao premijer, kao predsjednik države, ali i predsjednik najjače stranke“, kazao je Srđan Perić, politički analitičar.

Novinari KRIK-a došli su u okviru projekta „Pandorini papiri“ do dokaza da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dvije offshore kompanije sa Britanskih Djevičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime.

“Godinama je tvrdio da nema nikakve veze sa vlasništvom tih stanova, međutim mi sada vidimo da ministar nije govorio istinu, građanima nije govorio istinu, nije objasnio odakle novac, sada bismo željeli da čujemo odakle novac, šta je porijeklo, govorimo o pet miliona eura“, komentarisao je Dragana Pećo, KRIK.

Među najvažnijim otkrićima, bar za istraživačkog novinara Washington Posta Grega Millera, jesu dokumenti koji otkrivaju luksuznu imovinu Kralja Jordana, Abdullaha, važnog saveznika SAD-a, koji je potajno kupovao luksuzne stanove širom Amerike.

“Koristeći kompanije za skrivanje, da sakriju ove transakcije za otprilike 70 miliona dolara tokom trogodišnjeg perioda. Pronašli smo nekretnine u Londonu, Georgetownu, Georgetown dijelu u Washingtonu DC. Već više decenija kupovao je raskošne nekretnine, u vrijeme kada su njegova zemlja i njena ekonomija krenuli nizbrdo. U Jordanu postoji značajna nezaposlenost, plate stagniraju To je izuzetna priča jer nam daje direktan uvid u to šta je monarh radio sa svojim novcem, dok se kraljevstvo kojim on vlada pati“, istakao je Greg Miller, istraživački novinar WP.

Brojne zemlje, nakon otkrića dokumenata, najavile su istrage protiv svojih građana. Riječ je o milionima papira, koje je obrađivalo više od 600 novinara iz 117 zemalja svijeta. A objave će trajati najmanje mjesec dana.

GODISNJICA
MARKETING