a 27
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
Kurbani 2021

– Inflacija je već tu i svi je osjetimo. Mana BiH je što imamo fiksni kurs prema euru i u budućem periodu možemo očekivati dodatni rast cijena – kazao je Radivojac.

Prema njegovim riječima, poskupljenja u BiH posljedica su poteza EU, tačnije „upumpavanja“ viška novca kako bi se prevazišla kriza izazvana koronavirusom.

– Tačno je da će plaće, penzije i druga socijalna davanja izgubiti na vrijednosti u narednom periodu. Ali prilagođavanje primanja se neće dogoditi, jer to nije praksa kapitalističke paradigme, koja podrazumijeva da zarada zavisi od produktivnosti radnika, a ne od nivoa cijena – naglasio je Radivojac.

Povećanje poreza

Profesorica Ekonomskog fakulteta UNSA-e Amila Pilav-Velić navodi da su posljedice pandemije u svijetu, pa tako i u BiH, trenutno izražene kroz troškovnu inflaciju. U tom slučaju, kaže, potrebne su nam promjene u fiskalnoj politici, u smislu restriktivnih mjera.

Povećanjem poreza ili uvođenjem novih smanjile bi se lična, ali i budžetska potrošnja, a krajnji rezultat bio bi smanjenje ukupne potražnje i inflacije. Ona podsjeća i na nepopularne mjere smanjenja obima kredita i povećanja kamata.

– To bi dovelo do smanjenja investicija poduzetnika i pojedinaca, ali i Vladine potrošnje. Ove mjere rezultirat će manjom zaposlenošću, manjim dohotkom, potrošnjom, ali i manjom inflacijom – pojasnila je Pilav-Velić.

Rast kamatnih stopa

– Kad je riječ o ratu kamatnih stopa, to će ovisi o kretanju BDP-a u EU. Rast kamatnih stopa čini investicije skupljim i to negativno utiče na privredni rast. Ukoliko su oni zainteresirani da podstaknu privredni rast onda neće dozvoliti rast kamatnih stopa. Doći će do blagog prilagođavanja – naglasio je Radivojac.