Screenshot 7 18
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 18, 2021 @ 17:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Republika Srpska trenutno ne planira da ograniči količinu rakije koju građani mogu da proizvedu bez upisivanja u registar, ali dugoročno je sasvim sigurno da će se to dogoditi.

NER FIT

“Trenutno nije u planu uvođenje takvih vrsta ograničenja, iako smo svjesni da će u nekom narednom periodu biti potrebno izvršiti usklađivanje zakonodavstva u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU i zemalja okruženja”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Federacija FBiH je, inače, već napravila korak u tom smjeru, što je naišlo na revolt javnosti, koja se pita da li je, u moru problema, poput korupcije i neimaštine, domaća šljivovica postala najveća prepreka na evropskom putu BiH.

Rakijski kotao, u narodu poznat i kao “veseli stroj”, smatraju građani, ne bi trebalo da predstavlja problem dok se ne riješe oni mnogo veći.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Međutim, baš ovaj problem stiže na dnevni red. Naime, u federalnom Prednacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima navodi se da obavezu upisa u registar ima i onaj proizvođač za vlastite potrebe, i to ako proizvedena količina prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu. I to nije sve, jer put do upisa u registar nije lak.

“Proizvođač se upisuje u registar ukoliko ispunjava uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme i uređaja, kao i u pogledu stručnog kadra”, navodi se u Prednacrtu zakona o jakim alkoholnim pićima u FBiH.

Kada je o Srpskoj riječ, prema trenutno važećim propisima, građani koji za vlastite potrebe proizvode jaka alkoholna pića, odnosno destilate poljoprivrednog porijekla, ne smatraju se proizvođačima u smislu Zakona o jakim alkoholnim pićima.

“Svako fizičko lice, tj. lice koje jaka alkoholna pića proizvodi za vlastite potrebe postojećim zakonskim odredbama trenutno nije ograničeno u pogledu proizvedenih količina, uz napomenu da je zakonskim odredbama zabranjeno stavljanje proizvedenih količina u promet”, pojašnjavaju iz resornog ministarstva.

Za Dragoju Dojčinovića, predsjednika Udruženja voćara Srpske, neshvatljivo je da se građanima ograničava količina proizvedene rakije sve dok BiH ne postane članica EU. Ako, dodaje, ikad i budemo dio te evropske porodice zemalja.

“Mislim da nije vrijeme da to usaglašavamo sa EU. Pitanje je hoćemo li mi i ući u EU. Kada uđemo, neka se onda i prilagođavaju naši propisi. Bila bi velika greška da to uradimo sada, pa i u narednih nekoliko godina”, rekao je Dojčinović za “Nezavisne”.

I iz Inspektorata Srpske podsjećaju da je na snazi Zakon o jakim alkoholnim pićima.

“Tim zakonom nije ograničena količina jakih alkoholnih pića koju fizičko lice može proizvoditi za vlastite potrebe, ali u slučaju da se utvrdi da fizičko lice nelegalno prometuje jaka alkoholna pića, propisana je kazna od 500 KM”, kažu u Inspektoratu.

Republička poljoprivredna inspekcija, dodaju, kontroliše sve registrovane proizvođače jakih alkoholnih pića, kao i fizičkih lica za koja postoje saznanja da nelegalno prometuju odnosno prodaju ova pića, i time, kako ističu, u sferi sive ekonomije predstavljaju nelojalnu konkurenciju registrovanim proizvođačima.

“U oblasti proizvodnje i prometa alkoholnih pića, vina i rakije, u ovoj godini izvršeno je 366 inspekcijskih kontrola, od čega je u tridesetak slučajeva utvrđeno da su fizička lica stavljala u promet vina i rakije, a da ne posjeduju rješenje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske o ispunjenosti uslova za proizvodnju i upis u registar proizvođača. U skladu sa zakonom propisanim kaznama, zbog utvrđenih prekršaja izrečene su novčane kazne u iznosu od 15.000 KM”, kažu u Inspektoratu Srpske za “Nezavisne novine“.

LIDER