I nakon dvije godine smrt Lane Bijedić je misterija: Povreda glave tipična je za udarac šakom ili nogom

l
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Dvije pune godine, koliko se danas navršava, prošlo je od dana kada je u večernjim satima u rijeci Studenčici, u mjestu Studenci kod Ljubuškog, pronađeno tijelo Lane Bijedić (19) iz Mostara, i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku. Nažalost,istraga o misterioznoj smrti ove nesuđene brucošice još nije okončana.

Različita mišljenja

Ovaj misteriozni slučaj, koji je potresao cijeli region, praktično je potpuno nerasvijetljen i, kako vrijeme odmiče, čini se da će kao takav biti zaveden u policijskoj evidenciji.

Koncem prošle godine, nakon što su zatražili njegov angažman, u Tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) je, kako smo pisali, stigao nalaz Džona Klarka (John Clark), forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glazgovu.

Ovaj britanski stručnjak je sačinio mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka povreda na tijelu nesretne djevojke.

ČITAJ JOŠ:  Policija na nogama, u Dom zdravlja dovezeno beživotno tijelo! 

U konačnici, Klark je zaključio da priroda unutrašnjih i vanjskih prisutnih povreda ne podržava mišljenje iz obdukcijskog nalaza da je nesretna djevojka bila žrtva napada koji je uključivao udaranje šakama, šutiranje i moguće udaranje teškim predmetom, već da je, najvjerovatnije, riječ o padu s visine, konkretno vijadukta iznad rijeke visokog 110 metara.

Dr. Dražen Damjanjuk, koji je uradio obdukciju, i jučer nam je, kao i tada, kazao da ostaje pri svom mišljenju i nalazu. Otkrio nam je da ga iz Tužilaštva ZHK nisu kontaktirali nakon što su dobili Klarkov nalaz te nam je pojasnio da je praksa u takvim slučajevima da se radi usaglašavanje, odnosno tzv. supervještačenje s tročlanom komisijom koja bi trebala dati i konačno mišljenje, budući da je riječ o dva suprotstavljena nalaza.

I dr. Damjanjuk se pribojava da će ovaj slučaj ostati neriješen, a to bi, kazao nam je, bilo prvi put u njegovoj karijeri, u kojoj je, zaključno s jučerašnjim danom, uradio 524 obdukcije.

ČITAJ JOŠ:  Nova tragedija: Srušio se avion koji je gasio katastrofalne požare u Portugalu

Ne mogu se složiti s tim da su povrede nastale usljed pada s visine. I ja sam bio na licu mjesta i zanimljivo je to da tokom uviđaja nije uočena rupa u granju koja bi morala nastati usljed pada, a u tom slučaju bi se radilo o ogromnoj rupi – rekao nam je dr. Damjanjuk.

Nestao kaiš

Također, naglasio je i to da se konsultirao s brojnim stručnjacima izvan BiH, koji su podržali njegovo mišljenje.

– Povrede koje je nesretna djevojka imala na glavi tipične su za udarce pesnicom ili nogom, pogotovo kada je riječ o desnoj očnoj jabučici, to je morao biti izuzetno jak udarac vrhom stopala ili šakom. Također, kaiš iz njenih pantalona nikada nije pronađen, a majka je izjavila da ga je stalno nosila. Najsretniji bih bio kada bi se taj slučaj riješio, ali, definitivno, greška je načinjena u startu, jer je dopušteno da se tijelo kremira – ispričao nam je dr. Damjanjuk.

ČITAJ JOŠ:  Burna novogodišnja noć u BiH: U pucnjavi ranjene dvije osobe

Iz Tužilaštva ZHK jučer su nam kratko kazali da istraga u ovom slučaju nije završena. Kako smo saznali, posljednji nalaz, koji još čekaju, odnosi se na vještačenje dnevnika nesretne djevojke, a za koji su nalog dali prije skoro godinu!

Nejasne okolnosti

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod potpuno nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada. U poslijepodnevnim satima trebala je otputovati za Sarajevo,

GODISNJICA
MARKETING