I Oružane snage BiH se naoružavaju: Kupuju se putnička vozila, minibusevi sa različitim brojem sjedišta…

Ugovorni organ zadržava pravo da mijenja strukturu i dinamiku isporuke ugovorenih vozila, a u zavisnosti od obezbjeđenja novčanih sredstava.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine planira da za 21,2 miliona KM kupi 205 vozila za potrebe Oružanih snaga BiH, a između ostalih, predviđena je nabavka putničkih vozila, minibuseva, autobusa, terentih i sanitetskih vozila, prenosi Capital.ba.

Tender je podijeljen na 28 lotova, zainteresovane firme ponude mogu da dostave do 1. novembra.

Nabavka podrazumijeva…

Ministarstvo za potrebe vojske planira da nabavi 10 putničkih vozila niže i 12 niže srednje klase, 54 vozila sa devet sjedišta, 26 terenskih vozila sa pogonom na sva četiri točka i pet sjedišta te osam takvih vozila sa devet sjedišta.

Predviđena je i kupovina minibuseva sa različitim brojem sjedišta, autobusa, 15 sanitetskih vozila, cisterni za gorivo, hladnjača, teretnih vozila za prijevoz hrane, vučnih i vatrogasnih vozila.

Procijenjena vrijednost nabavke bez PDV-a iznosi 18,1 miliona KM, dok je sa PDV-om cijena 21,2 miliona KM.

Rok isporuke vozila je šest mjeseci od potpisivanja ugovora, a kriterij za dodjelu ugovora je najniža cijena.

Plan za ovu godinu

Ministarstvo u ovoj godini planira da preuzme 87 vozila, ukupne vrijednosti sedam miliona KM, dok preostala vozila planira da preuzme u naredne dvije godine.

– Ugovorni organ zadržava pravo da mijenja strukturu i dinamiku isporuke ugovorenih vozila, a u zavisnosti od obezbjeđenja novčanih sredstava, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić rekao je da je ovo višegodišnji projekat nabavke specijalizovanih vozila za Oružane snage BiH i da je oko šest miliona KM obezbijeđeno u budžetu ovog ministarstva, a da dio obezbjeđuje Savjet ministara i da je predviđeno plaćanje u idućoj godini.

– Radi se o specijalizovnim vozilima u sklopu modernizacije Oružanih snaga. To je višegodišnji projekat, a predviđena je nabavka 205 vozila. Oružane snage trenutno raspolažu sa više od 1.000 specijalizovanih vozila, ali s obzirom na to da je njihovo održavanje skupo, planirano je da se modernizacijom naprave uštede na samom održavanju i da se zanovi vozni park kako bi operativnost Oružanih snaga bila na onom nivou na kojem je potrebna, rekao je Jerinić i dodao da su vozila koja vojska koristi starija od 30 godina.

Jerinić je istakao da će stara vozila biti prodata i da su neka već uspjeli prodati.

– To ćemo raditi u kontinuitetu jer nam zauzimaju prostor, ali zahtijevaju i ljudske resurse kako ne bi došlo do otuđenja određenih dijelova, što se znalo dešavati, kazao je on.