I OVO JE BIH: Porodila se 2. januara i nije se mogla javiti na biro – sad je u velikom problemu

I OVO JE BIH: Porodila se 2. januara i nije se mogla javiti na biro – sad je u velikom problemu

Jedan bračni par iz Sarajeva ove dane provodi u administrativnoj agoniji zbog zakonskih propusta i nelogičnosti. Žena koja se prijevremeno porodila i to u periodu kada državne službe nisu radile mora platiti troškove poroda i boravka u bolnici jer se nije prijavila na biro za zapošljavanje.

Redakciji portala Klix.ba se javio bračni par kako bi ukazao na nelogičnosti pred kojima se našao. Kako je objašnjeno žena je bila u radnom odnosu do 31. decembra prošle godine te je s tim danom odjavljena.

Njen suprug kaže da je prijevremeno porođena 2. januara te je utvrđeno da nije zdravstveno osigurana, a otpusno pismo ne može podići bez plaćanja svih troškova poroda i boravka u bolnici. Međutim, ona se svakako nije mogla prijaviti na biro jer su 1. i 2. januar bili neradni dani.

– Zakonski rok da se prijavi na biro je 30 dana. Ona se prijevremeno porađa 2. januara i izlazi iz bolnice 4. januara, dok naša beba ostaje u inkubatoru. Kada smo krenuli da uzmemo otpusno pismo na blagajni su nam rekli da supruga nije osigurana – kaže nam suprug porodilje.

Oni su otišli do biroa za zapošljavanje u opštini stanovanja gdje im je rečeno da mogu izdati potvrdu o zdravstvenom osiguranju isključivo na datum 10. januara. Na pitanje da li je moguće da se retroaktivno uveže osiguranje na datum 2. januar rečeno im je da ne može.

Nakon toga se odlučuju obratiti Zavodu za zdravstveno osiguranje KS gdje su im rekli da moraju postupati po nalogu Zavoda za zapošljavanje, odnosno po uputi biroa.

Nakon toga se odlučuju javiti za pomoć Ministarstvu zdravstva KS u kojem im je rečeno pokrivaju troškove trudnicama i porodiljama koje nemaju nikakav osnov za zdravstveno osiguranje, što ovdje nije slučaj. Troškovi iznose oko 1.000 KM, a bez njihove uplate nije moguće dobiti otpusno pismo.

Ovaj bračni par također kaže da nisu dobili odgovor da li je moguće da im se sredstva refundiraju ukoliko na neki način uspiju platiti potrebni iznos.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica