“I prošle godine sam rekao isto, nema ništa od povećanja minimalne plate u FBiH bez fiskalnih reformi. Vidjeli ste šta je Vlada RS uradila”

“I prošle godine sam rekao isto, nema ništa od povećanja minimalne plate u FBiH bez fiskalnih reformi. Vidjeli ste šta je Vlada RS uradila”

Da li će fiskalna reforma kojom će biti povećana minimalna plata na 1.000 KM u Federaciji BiH doprinjeti boljem ekonomskom standardu građana ili će se dogoditi slično kao u Republici Srpskoj gdje cijene, nakon odluke Vlade da minimalnu platu poveća na 900 KM, bukvalno divljaju i male se firme zatvaraju.

Odgovor na ova pitanja punudio nam je Admir Čavalić, ekonomski analitičar i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

“To je vrlo bitna reforma, ali moram kazati da je to tek treći korak. Prvi korak je izmjena zakona koji se odnose na doprinose, drugi je porez na dohodak i nakon toga imamo zakon koji se tiče minimalne plate koja bi bila 1.000 KM. Prvo moramo da spustimo zbirnu stopu doprinosa sa 41,2 posto na 28,5 posto. Međutim, nemamo nijedan zvanični dokument gdje se to potvrđuje i zbog toga sam ja skeptičan. Ja bih volio da bude nešto od toga ove godine. Vi se sjećate, ja sam prošle godine govorio kako nema ništa od toga da će plate biti 1.000 KM. Neki su me kritikovali kao da ja imam nešto protiv toga. Naprotiv, nemam. Ali tu sam da kažem kako jeste. Mi ni dan danas nemamo niti jednu stranicu A4 papira i da ima neki pečat i da kažemo biće nešto od toga u ovoj godini. To je za sada samo bajka”, kaže Čavalić.

Pixaby

Kaže kako inflacija pogađa građane i da je potorošaka korpa nesrazmjerna platama radnika, te da je život sve teži.

“U komparaciji sa zemljama EU, naš najveći pritisak fiskalnog sistema je na rad. Ako previše opteretite rad kao što je kod nas 45,5, posto, kada pričate strancima da na 100 KM date 72 KM državi, svi kažu da to nema smisla. Kada to uradite i otvorite granice, ljudi odlaze. Sad, ako uđemo u EU, to znači dodatni odlazak radne snage zbog ovakvih poreznih stopa.”

Nije ekonomija pisanje brojki

Dodaje da i ako se uradi fizkalna reforma koja se često spominje, Vlada FBiH je našla model kako da se zaštiti.

“Ima jedna stvar koju Vlada prešućuje, a to je da će se oporezivati topli obrok, naknada za prevoz i možda čak i regres. Neko kaže “ne moramo uraditi fiskalne reforme. Hajmo donijeti odluku da plata minimalna bude 1.000 KM”. Ja se našalim pa kažem, hajde neka bude 1.500 ili 2.000 KM. Nije ekonomija pisanje brojki, nego je ekonomija produktivnost.”

Podsjetio je da Vlada RS-a uradila takav potez koji u konačnici nije olakšao ni radnicima ni poslodavcima.

Pixaby

“To su uradili u Republici Srpskoj. Iako su svi upozoravali biće otkaza, Vlada RS je to uradila. Šta se sad dešava? U Banjaluci je nevjerovatan rast cijena, a s druge strane imamo jednu kompaniju u Prijedoru koja je jednostavno odlučila da stavi ključ u bravu gdje je 40 radnika ostalo bez posla. Putujem po FBiH u manja mjesta kao Breza ili Sapna gdje imate mali promet. Imate neku pekaru, porodični biznis, gdje njih troje ima neto platu 700 KM jer je toliki promet. Ako bi im sad rekli, bez fizikalnih reformi, biće vam plata 1.000 KM, jedno od njih troje dobili bi otkaz. To je prosta ekonomija. Zato se mi stalno fokusiramo na ove fiskalne reforme. Spustite zbirnu stopu doprinosa i onda pričajte o hiljadu maraka minimanlne plate.”

Za kraj je rekao kako kao zastupnik svaku sjednicu postavlja isto pitanje, da li će se početi sa reformama fiskalnih zakona, no nikada nije dobio odgovor.


Forbes

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica