I sama kraljica Elizabeta mora se pridržavati ovih 12 pravila

Azra daruje3
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Protokol engleskog dvora slovi kao jedan od najstrožih na svijetu. Stoga ne čudi što članovi u zlatnom kavezu, poput vojvotkinje Kate, moraju godinama ići u plemićku školu kako bi naučili i utvrdili sve propise. Ali, ne mora se samo Williamova supruga te njihovi najdraži pridržavati strogih uputa. Postoje pravila koja čak ni glava britanske kraljevske porodice ne može prekršiti, sviđalo se to kraljici ili ne.

Nemaju pravo glasa

Kraljica ili Kate na biračkom mjestu? Nikada! Njihov odabir mogao bi u konačnici utjecati na mišljenje ostatka stanovništva.

Ne smiju obnašati nikakvu političku dužnost

Isti princip: time se želi osigurati da niti jedan član kraljevske porodice ne može utjecati na javno mnijenje ili koristiti službu za ličnu korist. Kad bi se ovo pravilo odnosilo na sve…

Ne smiju jesti školjke

Doduše, ovo je pravilo više mjera opreza nego zahtjev. U osnovi, služi za sprječavanje alergijskih reakcija ili trovanja hranom.

Redoslijed se mora poštivati u službenim prilikama

Kate prva ulazi u dvoranu? To se nikada neće dogoditi! Ko gdje stoji, hoda ili sjedi strogo je regulirano. Onaj s najvišim činom, u ovom slučaju kraljica, uvijek ide prvi.

Znači, ako kraljica jede, dopušteno je jesti i ostalima, a ako kraljica prestane, to se također odnosi na sve, usput, i na sve ostale članove kraljevske porodice. Dakle, ako ste stvarno gladni, brzo jedenje je na dnevnom redu. Nikad se ne zna…

Ne smiju biti katoličke vjere

Britanski kraljevi oduvijek su morali biti lojalni engleskoj crkvi. Međutim, 2011. godine ublažen je zakon koji je članovima Krune zabranio da se vjenčaju s pripadnicima bilo koje katoličke vjere.

Odjeća ne smije slati dvosmislene poruke

U protokolu nije precizno navedena samo dužina suknje. Odjeća kraljevske porodice trebala bi biti moderna i elegantna, ali nikada ne smije prenositi političku ili društvenu poruku. (Plava vrpca na reveru kao protest protiv zabrane ulaska u SAD? Nezamislivo!)

Ne smiju nositi krzno

Ovo pravilo Edwarda III. datira iz 12. vijeka. Ipak, kraljica, vojvotkinja Camilla pa čak i Kate već su viđene s ponekim dlakavim priborom.

Moraju sa zahvalnošću prihvatiti poklone

Božić moraju provesti zajedno

U londonskom Toweru uvijek mora biti najmanje šest gavrana

Ovo pravilo seže u staru legendu koja kaže da će, kada više nema gavrana na tornju, kraljevstvo pasti. Prilično melodramatično, ali kaže se: sigurno je sigurno.