I SIPA se uključila u spašavanje legalnog tržišta duhana

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

– Budući da je Agencija tek zaprimila predmetni poziv, do ovog momenta nije bilo moguće poduzeti konkretne mjere i radnje iz naše nadležnosti, iz razloga kompleksnosti navedene materije i činjenice da u vezi sa navedenom problematikom aktivnosti institucija i organa u BiH kojima je poziv upućen moraju biti sinhronizirane i usklađene, kazali su iz SIPA, te dodali kako su u proteklom periodu vršili određene aktivnosti u vezi sa nelegalnim prometom i krijumčarenjem sirovim duhanom i duhanskim proizvodima kroz više predmeta.

Naime, u okviru predmeta kodnog naziva Lašva iz 2012. godine, SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv 41 osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično nedozvoljen promet akciznih proizvoda i krivično djelo nedopuštena trgovina, sve u vezi sa neovlaštenim nabavljanjem, držanjem, korištenjem, preradom, kupovinom i prodajom duhana u listu i rezanog duhana u rifuzi. U okviru ovog predmeta, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, SIPA je slobode lišila 18 osoba, te su izvršeni pretresi objekata na 19 lokacija na području BiH.

– Tokom 2011. i 2012. godine, u okviru predmeta kodnog naziva AURA, SIPA je slobode lišila devet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa poreskom utajom u iznosu od oko 3.500.000 KM, a po kojem su vođena dva predmeta na Sudu BiH koji su rezultirali osuđujućim presudama i oduzimanjem 3,5 miliona KM protivpravno stečene dobiti. Također, krajem 2014. i u 2015. započeli smo aktivnosti na prikupljanju saznanja u predmetu koji se odnosi na nezakonit promet duhana i duhanskih prerađevina, koji je u početnoj fazi i inicira se otvaranje tužilačkog predmeta po njemu, dodaju iz SIPA.

200 miliona godišnje

Podsjetimo da nelegalno tržište rezanih duhana iznosi oko 160.000 kilograma mjesečno, te da gubitak u budžetu BiH po osnovu akcize iznosi 12.800.000 KM, a po osnovu PDV-a 2.906.000 ili ukupno oko 200.000.000 KM na godišnjem nivou. Stoga je Fabrika duhana Sarajevo pozvala sve institucije u BiH da reaguju i na sve načine riješe ovaj problem, koji ne šteti samo proizvođačima, nego i građanima koji koriste nekvalitetne proizvode.

Porezna uprava RS-a ne bavi se ovim pitanjem, te ističu kako to nije u njihovoj nadležnosti, dok je Uprava za indirektno oporezivanje BiH poduzela sve mjere na sprečavanju ilegalne prodaje duhana i proizvoda od duhana (a time se bave i od prije). Federalna uprava za inspekcijske poslove možda je i najpozvanija za rješavanje ovog problema u Federaciji, međutim odgovore o tome šta oni rade još nismo dobili. U akciju se evo uključila i SIPA, a ostaje da se vidi ko je sljedeći…

Oslobodjenje.ba

GODISNJICA
MARKETING