Portal 072info

I SIPA se uključila u spašavanje legalnog tržišta duhana

– Budući da je Agencija tek zaprimila predmetni poziv, do ovog momenta nije bilo moguće poduzeti konkretne mjere i radnje iz naše nadležnosti, iz razloga kompleksnosti navedene materije i činjenice da u vezi sa navedenom problematikom aktivnosti institucija i organa u BiH kojima je poziv upućen moraju biti sinhronizirane i usklađene, kazali su iz SIPA, te dodali kako su u proteklom periodu vršili određene aktivnosti u vezi sa nelegalnim prometom i krijumčarenjem sirovim duhanom i duhanskim proizvodima kroz više predmeta.

Naime, u okviru predmeta kodnog naziva Lašva iz 2012. godine, SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima protiv 41 osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično nedozvoljen promet akciznih proizvoda i krivično djelo nedopuštena trgovina, sve u vezi sa neovlaštenim nabavljanjem, držanjem, korištenjem, preradom, kupovinom i prodajom duhana u listu i rezanog duhana u rifuzi. U okviru ovog predmeta, postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, SIPA je slobode lišila 18 osoba, te su izvršeni pretresi objekata na 19 lokacija na području BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Tokom 2011. i 2012. godine, u okviru predmeta kodnog naziva AURA, SIPA je slobode lišila devet osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi sa poreskom utajom u iznosu od oko 3.500.000 KM, a po kojem su vođena dva predmeta na Sudu BiH koji su rezultirali osuđujućim presudama i oduzimanjem 3,5 miliona KM protivpravno stečene dobiti. Također, krajem 2014. i u 2015. započeli smo aktivnosti na prikupljanju saznanja u predmetu koji se odnosi na nezakonit promet duhana i duhanskih prerađevina, koji je u početnoj fazi i inicira se otvaranje tužilačkog predmeta po njemu, dodaju iz SIPA.

200 miliona godišnje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Podsjetimo da nelegalno tržište rezanih duhana iznosi oko 160.000 kilograma mjesečno, te da gubitak u budžetu BiH po osnovu akcize iznosi 12.800.000 KM, a po osnovu PDV-a 2.906.000 ili ukupno oko 200.000.000 KM na godišnjem nivou. Stoga je Fabrika duhana Sarajevo pozvala sve institucije u BiH da reaguju i na sve načine riješe ovaj problem, koji ne šteti samo proizvođačima, nego i građanima koji koriste nekvalitetne proizvode.

Porezna uprava RS-a ne bavi se ovim pitanjem, te ističu kako to nije u njihovoj nadležnosti, dok je Uprava za indirektno oporezivanje BiH poduzela sve mjere na sprečavanju ilegalne prodaje duhana i proizvoda od duhana (a time se bave i od prije). Federalna uprava za inspekcijske poslove možda je i najpozvanija za rješavanje ovog problema u Federaciji, međutim odgovore o tome šta oni rade još nismo dobili. U akciju se evo uključila i SIPA, a ostaje da se vidi ko je sljedeći…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobodjenje.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME