I Slovenija obara rekord po broju zaraženih

korona 10
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 1.963 nova slučaja zaraze koronavirusom, 300 više nego dan ranije, a od Covida-19 umrlo je 18 ljudi, potvrdilo je u subotu slovenačko ministarstvo zdravstva.

Riječ je o novom crnom rekordu po broju novooboljelih i broju smrtnih slučajeva do sada, prenosi Hina.  S novopotvrđenim zarazama njihov je ukupni broj od početka epidemije porastao na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva. 

U bolnicama se liječi 449 pacijenata, a među njima je 63 teže oboljelih na odjelima intenzivne njege.

Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Evropskoj uniji.

Slovenačko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je na testu pozitivan na koronavirus bio i ministar vanjskih poslova Anže Logar, zbog čega će idućih deset dana zajedno sa saradnicima koji su s njim bili u kontaktu ostati u izolaciji.

U Sloveniji je od danas na snazi zatvaranje po odluci koju je prije dva dana donijela vlada premijera Janeza Janše, a trajat će najmanje sedam dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, ovisno o situaciji.

Od danas u ponoć su tako zatvorene trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, welness centara, bazena, kinematografa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica itd.

I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedjeljka neće raditi niti dječiji vrtići.

Prema tempu širenja zaraze iz zadnjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.