I stomatolozi privatnici suočili su se sa ekonomskom katastrofom

80ca9725 432a 49be 9022 6f7bb9b36518stomatolozi
Podijelite vijest

Više od jedne godine govori se o kolapsu zdravstvenog sistema. Često se zaboravi da je njegov dio i privatni sektor. Za razliku od javnog, gdje su zagarantovana primanja, privatni sektor, naočito stomatolozi, suočili su se sa ekonomskom katastrofom.

Bili su zatvoreni dva mjeseca, a nakon ponovnog otvaranja problemi su se nizali. Najveći je izloženost, koja zahtijeva bolju zaštitnu opremu.

“Kutiju rukavica smo nekad plaćali desetak KM, sada ne možemo naći ispod 25”, kaže doktor stomatologije Ashar Kazazić.

“Sam rad je otežan, pacijente možemo naručivati na svakih sat vremena jer nakon svakog moramo uraditi temeljnu dezinfekciju radnog mjesta”, objašnjava stomatolog Ermin Cogo.

Stomatolozi ZDK-a stali su u pomoć društvu na samom početku donirajući opremu javnim zdravstvenim ustanovama. Pomoći za njih, osim jednokratne od 250 KM, nije bilo.

“Ako se ovo produži kao što su najave, do kraja godine će biti katastrofa. Privatni sektor će biti uništen, a onda od čega će živjeti ovaj javni sektor – ja ne znam. To bi trebali ministri da se pozabave time”, upozorava Mirsad Tokić, predsjednik Federalne stomatološke komore.

Većina, uprkos svemu, nije mijenjala cijene usluga, a, ipak, posla je sve manje.

“Zabilježen je pad pacijenata i posla za 20-30%”, ističe Cogo.

I Kazazić objašnjava kako pacijenti manje dolaze, možda zbog straha, te da se posao sveo na hitne i neophodne intervencije.

Zbog odrednice privatni, nisu bili prioritet ni pri imunizaciji od COVID-a na što je reagovala Federalna stomatološka komora. Zahtjevom upućenim kantonalnim javnim zdravstvima krenula je imunizacija i ove grupe zdravstvenih radnika.


Podijelite vijest