I u vrijeme pandemije vakufska imovina bogatija za milion KM

873x400 30

Medžlis Islamske zajednice Žepče u prošloj godini, i pored pandemije i loše ekonomske situacije, zahvaljujući donatorima i vakifima obogatio je vlastitu vakufsku imovinu za oko milion konvertibilnih maraka.

Najveća infrastrukturna ulaganja u prošloj godini, kako kaže glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džafer ef. Gračić, bila su u Begovom Hanu, Biljevini i Žepču.

– U naselju Begovine kod Begovog Hana izgrađen je savremeni mini Islamski centar, čija je vrijednost procijenjena na oko 400.000 KM. Također, ovih dana, Islamskoj zajednici prepisana je džamija i dio zemljišta koje se nalaze u Begovom Hanu, a koje je bilo u vlasništvu Asocijacije za kulturu, obrazovanje i sport ( AKOS) – kaže ef. Gračić.

Značajna finansijska sredstva u infrastrukturu uložena su i u mjestu Biljevina u Željeznom Polju, pogotovo na rekonstrukciju mjesne džamije. U zaseoku Delići rekonstruirano je mezarje mesdžida na kojem je izgrađena munara, dok su u Donjoj Golubinji i Žepču sagrađene imamske kuće za potrebe imama, odnosno glavnog imama žepačkog Medžlisa Islamske zajednice.

Copy

– Za jedan mali Medžlis, poput Žepča, ovu su velika ulaganja, pogotovo što su se ona desila u vremenu pandemije i nestabilne ekonomske situacije. Sigurno mi u Medžlisu IZ Žepče, s ponosom ističemo zadovoljstvo s onim što je urađeno na infrastrukturi u prošloj godini – ističe ef. Gračić.

Ono na čemu Izvršni odbor (IO) Medžlisa Islamske zajednice Žepče trenutno radi jeste izrada strateškog plana održavanja vakufa, pogotovo kada je riječ o vakufskom zemljištu.

Naime, u vlasništvu Islamske zajednice Žepče nalazi se i više od 400 dunuma vakufske zemlje. Zbog činjenice da je sve teže pronaći nekoga ko bi tu zemlju obrađivao, pa i besplatno, a s obzirom na smanjeni poljoprivredni i stočni fond, IO žepačkog Medžlisa IZ pokušat će u narednom periodu iznaći što bolje rješenje za potpuno oživljavanje vakufa.

IZVORAvaz
Prethodni članakNajbolje svjetske igračice ne žele igrati u Dohi zbog zabrane nastupa u bikiniju
Sljedeći članakTokom februara cijene na pumpama u RS porasle za 10 feninga