I zube ćemo dobijati iz epruvete?

I zube ćemo dobijati iz epruvete?

slika (4)

Kineski naučnici predviđaju da će uz pomoć stem ćelija dobijenih iz urina moći da ”uzgoje” zub.

Kineska akademija nauka napravila je strukture koje podsjećaju na zub iz urina miša i vjeruju da će jednog dana uspjeti da stvore krunice za ljude koji su ostali bez zuba.

Primitivne strukture koje podsjećaju na zub prva su čvrsta tkiva dobijena iz tehnike “reciklaže” ljudskih izlučevina. Naučnici su koristili novi sistem uzgoja tkiva kako bi natjerali ćelije da se razviju u neku vrstu zuba koju su kasnije presadili miševima.

Dr Danking Pei stvorio je pomenute strukture tako što je navodio pluripotentne matične ćelije da podražavaju dva tipa ćelija: ćelije epitela za rast zubne gleđi i mezenhima iz kog su nastale glavne tri komponente zuba – dentin, cement i pulpa.

On je prvi stvorio ravne ploče epitelnih ćelija koje su naučnici zatim pomiješali sa embrionalnim ćelijama mezenhima. Proizvod njihovog rada transplantiran je miševima, a tri nedjelje kasnije, izrasle su strukture koje podsjećaju na zube.

Dr Pei kaže: “Primitivni organi koji podsjećaju na zube su strukturno i fizički slični ljudskim. Oni su otprilike iste elastičnosti, ali ovaj metod ima svoja ograničenja – osim što je isproban samo na miševima, njegova uspješnost iznosi svega tridesetak odsto i strukture nemaju istu čvrstinu kao ljudski zubi”.

Ipak istraživači vjeruju da će kombinovanje raznih matičnih ćelija i promjena uslova u kojima se tkivo razvija riješiti ove probleme.

“Nešto drugačiji metod mogao bi teoretski da stvori krunicu iz epruvete, koja bi se zatim transplantirala pacijentima bez zuba”, kažu oni.

Izvor: Daily mail

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica