Portal 072info

I zvižduk je seksualno uznemiravanje

ss 103
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zviždanje, dobacivanje, neumjesni komentari, nepristojni dodiri ili bilo koja druga radnja seksualnog karaktera, koja za cilj ima da povrijedi integritet osobe, je seksualno uznemiravanje, koje je prisutno u javnom prostoru u Banjoj Luci u svako doba dana i noći, žrtve su uglavom žene iz marginalizovanih grupa, a tradicionalni stavovi pomažu tolerantnom ponašanju prema seksualnom uznemiravanju.

Zaključci su ovo radionice o početnoj studiji “Sigurni gradovi i sigurni javni prostori”, koja je održana u Gradskoj upravi Banja Luka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Program “Sigurni gradovi i sigurni javni prostori”, koji sprovodi UN agencija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (“UN Women”) u saradnji s gradom Banja Luka, za cilj ima pokrenuti pitanje nasilja i seksualnog uznemiravanja s kojima se žene susreću u svakodnevnom životu na javnim mjestima.

Nađa Hasanović, ispred “UN Women”, za “Nezavisne” je rekla da je održavanje ove radionice drugi korak u sprovođenju pilot inicijative u Banjoj Luci, nakon koje će se raditi na razvoju programskog dokumenta koji vodi ka razvoju plana rada za narednih pet godina s ciljem stvaranja sigurnih javnih prostora u Banjoj Luci.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početna studija, kako je istakla Hasanovićeva, pokazala je da je uznemiravanje prisutno u javnom prostoru, da su njemu više izložene žene, te da uvriježeni tradicionalni stavovi potpomažu tolerantno ponašanje prema seksualnom uznemiravanju u javnom prostoru.

Nikola Aleksić, savjetnik gradonačelnika Banje Luke, iskazao je zadovoljstvo što je baš Banjaluka prvi gradu u BiH u kojem će se sprovesti ova inicijativa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Nadamo se da će rezultati ove studije zaživjeti i da ćemo uspjeti da implementiramo sve što je rečeno u studiji, to jeste da stvorimo jedno sigurno okruženje za sve djevojčice i žene, ali i druge građane Banje Luke – rekao je Aleksić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 7
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)