Iako ga je lavica napustila, lav se osjeća dobro

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

rsz_img_4713

Poznati lav koji je smješten u Pionirskoj dolini itekako je zdrav i na njemu se tačno vidi da je izrazito usamljen, i da tako sam dane provodi na suncu, sunčajući se, u svom skrovištu, u kojem ga mogu posjetiti i vidjeti posjetitelji Pionirske doline. Podsjećamo, njegova lavica, je uginula 11. aprila, oko desetak dana nakon dolaska u Sarajevu, a uzrok smrti bila je bakterija Escherichia coli, koji su pokazali patološki nalazi. 

Hajrudin Beširović, čelnik katedre za patologiju Veterinarskog fakulteta, istakao je da je bakterija pronađena u plućima lavice.

“Mikrobiološki nalaz u potpunosti odgovara patomorfološkom nalazu. Nije poznato kako je bakterija dospjela u pluća lavice. Ono što treba naglasiti jeste da se ova bakterija nalazi u većini organizama, a aktivirala se, najvjerovatnije stresom”, ističe Beširović. 

Ono što je važno  naglasiti jeste da svaka životinja koja se doveze mora i treba provesti neko određeno vrijeme u karantinu.

Jasmin Kazazović, v.d., direktora Kantonale veterinarske stanice Sarajevo, istakao je da su transporti izrazito stresni za životinje koje i baš nisu navikle na to sve. Pošto je lavica putovala iz juga Bugarske do Sofije dva i pol dana, nakon dolaska i lava dovezeni su i u Sarajevo, pa samim tim zbog nervoze, stresa i sličnih stvari životinje moraju provesti 24 sata u karantinu da bi se njeno stanje pratilo. 

Zbog slične situacije, odlučeno je da se naprave testovi i nalazi i na mužijaku a isti su pokazali da lav ne pokazuje nikakve simptome. Izvađena mu je i krv a i ostali nalazi su zadovoljavajući. Svi koji posjete Pionirsku dolinu mogu da vide ovog velikana životinjskog carstva.