Iako je najavljena mega investicija iz Turske, za sada na Vlašiću ništa konkretno

Iako je Konzorcij HeritageTurk u više navrata izrazio spremnost za ulaganje u mega-projekat ”Eko-zona Korićani Vlašić” u općinama Kneževo i Travnik, za sada na ovom polju nema nikakvih kokretnih aktivnosti.

Ovu informaciju potvrdio je za Fokus.ba načelnik Kneževa Goran Borojević.

Početkom ove godine predstavnici turskog konzorcija predstavili su i Ministarstvu trgovine i turizma RS ovaj projekat, ističući da se vrijednost procjenjuje na ukupno 4,26 milijardi eura.

Projektom je planirano da u kompleks “Eko zone”, smještene na područjima ovih općina, budu, među ostalim, izgrađeni aerodrom, edukacijski, zdravstveni, sportski i turistički centri, kao i hotelski i biznis centri, golf tereni i luksuzne vile. Projekt je planiran u idućih deset godina, a bio bi realizovan u fazama uz zapošljavanje većeg broja građana.

“Oko izgradnje ‘Eko zone’ postoje pisani tragovi o određenim aktivnostima još od 2011. godine. Na nedavnom sastanku u Ministarstvu trgovine i turizma RS bio je prisutan i predstavnik investitora iz Turske. Sve te aktivnosti su u fazi razgovora, ali ne postoje zvanični zahtjevi ili podnesci oko konkretnih aktivnosti, kao na primjer izrada prostorno-planske dokumentacije, rješavanje imovinsko-pravnih osoba i slično”, kazao je Borojević za Fokus.ba.

Dodao je da je suvišno govoriti šta bi takva jedna investicija u budućnosti značila za jednu izrazito nerazvijenu opštinu, kao što je Kneževo, pa i za cijelu regiju.

“Ono što možemo potvrditi jeste da postoji čvrsta opredijeljenost lokalne zajednice, da ćemo, u granicama naših ovlaštenja i mogućnosti, pružiti punu podršku tom projektu”, zaključio je Borojević.

Fokus.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE