Iako je nepovoljna ekonomska situacija: Značajan broj turista ove godine pohodit će Evropu i Bliski Istok

05.06.2022. Mostar - Stari grad pun turista koji vrijedno nagradjuju hrabre skakace za skok sa Starog mosta. Oni hrabriji spas od vrucina traze u hladnoj Neretvi. Photo: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prema predviđanjima UN-ove Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za 2023. godinu, dolasci međunarodnih turista mogli bi doseći 80 do 95 posto nivoa prije pandemije ove godine, ovisno o opsegu ekonomskog usporavanja, tekućem oporavku putovanja u Aziji i na Pacifiku i razvoju ruske agresije u Ukrajini.

Nakon snažnijeg oporavka od očekivanog u 2022. godini, ove 2023. godine međunarodni turistički dolasci mogli vratiti na nivo prije pandemije u Evropi i na Bliskom Istoku. Ipak se očekuje da će turisti sve više tražiti vrijednost za novac i putovati bliže domu kao odgovor na izazovnu ekonomsku klimu.

Prema novim podacima UNWTO-a, više od 900 miliona turista putovalo je u inostranstvo 2022. godine, dvostruko više od broja zabilježenog 2021. godini, iako je još 63 posto u odnosu na nivo prije pandemije. Svaka globalna regija zabilježila je značajan porast broja međunarodnih turista.

Bliski Istok je doživio najveći relativni porast jer su se dolasci popeli na 83 posto broja prije pandemije. Evropa je dosegla gotovo 80 posto nivoa prije pandemije jer je primila 585 miliona turista 2022. godine. Afrika i Amerika oporavile su oko 65 posto svojih posjetilaca prije pandemije, dok su Azija i Pacifik dostigli samo 23 posto, zbog jače pandemije.

– Nova godina donosi više razloga za optimizam za globalni turizam. UNWTO predviđa snažnu godinu za sektor čak i usprkos različitim izazovima uključujući ekonomsku situaciju i kontinuiranu geopolitičku nesigurnost. Ekonomski faktori mogu utjecati na to kako ljudi putuju 2023. godini i UNWTO očekuje da će potražnja za domaćim i regionalnim putovanjima ostati snažna i pomoći u poticanju šireg oporavka sektora -izjavioje glavni sekretar UNWTO-a Zurab Pololikashvili.

UNWTO predviđa da će se oporavak nastaviti tokom 2023. godine čak i dok se sektor suočava s ekonomskim, zdravstvenim i geopolitičkim izazovima. Nedavno ukidanje ograničenja putovanja povezanih s COVID-19 u Kini, najvećem svjetskom izlaznom tržištu u 2019. godini, značajan je korak za oporavak turističkog sektora u Aziji i Pacifiku te širom svijeta.

Kratkoročno gledano, obnova putovanja iz Kine vjerojatno će posebno pogodovati azijskim odredištima. Međutim, to će biti oblikovano dostupnošću i cijenom zračnog putovanja, viznim propisima i ograničenjima u vezi s COVID-19 u odredištima. Do sredine siječnja ukupno 32 zemlje uvele su posebna ograničenja putovanja vezana uz putovanja iz Kine, uglavnom u Aziju i Evropu.

U isto vrijeme, snažna potražnja iz Sjedinjenih Država, potpomognuta jakim američkim dolarom, nastavit će koristiti destinacijama u regiji i šire. Evropa će i dalje uživati ​​u snažnim tokovima putovanja iz SAD-a, dijelom zbog slabijeg eura u odnosu na američki dolar.

Značajna povećanja prihoda od međunarodnog turizma zabilježena su u većini odredišta, u nekoliko slučajeva veća od njihovog rasta broja dolazaka. To je potkrijepljeno povećanjem prosječne potrošnje po putovanju zbog dužih razdoblja boravka, spremnošću putnika da potroše više u svom odredištu i višim troškovima putovanja zbog inflacije.

Međutim, ekonomska situacija mogla bi dovesti do toga da turisti zauzmu oprezniji stav 2023. godini, uz smanjenu potrošnju, kraća putovanja i putovanja bliže domu.

Nadalje, stalna neizvjesnost uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu i drugim rastućim geopolitičkim napetostima, kao i zdravstveni izazovi povezani s COVID-19 također predstavljaju negativne rizike i mogli bi utjecati na oporavak turizma u mjesecima koji dolaze.

Najnoviji indeks povjerenja UNWTO-a pokazuje oprezni optimizam za razdoblje januar-april, viši nego u istom razdoblju 2022. Ovaj optimizam je potkrijepljen otvaranjem u Aziji i velikim brojevima potrošnje u 2022. s tradicionalnih i novih turističkih tržišta, s Francuskom, Njemačkom i Italija kao i Katar, Indija i Saudijska Arabija sve bilježe snažne rezultate.

UNWTO