Iako naplata poreza raste, stručnjaci upozoravaju: Ekonomski oporavak je prespor

novac 1

Prvi put od izbijanja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa prihodi od indirektnih poreza bilježe rast, saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

Rast prihoda

Naime, u prva četiri mjeseca 2021. godine prihodi po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina iznosili su 2 milijarde i 467 miliona KM i veći su za 74 miliona KM ili 3,10 posto u odnosu na isti period 2020., kada su iznosili 2 milijarde i 393 miliona KM.

– April je donio značajan rast prihoda od indirektnih poreza, a prikupljeno je 644 miliona KM indirektnih poreza, što je za 133 miliona KM više u odnosu na april 2020. UIO je u prva četiri mjeseca 2021. privredi vratio 468 miliona KM, što je za 39 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine. Za finansiranje državnih institucija u prva četiri mjeseca 2021. godine raspoređen je iznos od 256 miliona KM – pojašnjeno je.

Međutim, prema mišljenju ekonomista, nije umjesno uspoređivati prihode na početku ove godine s pandemijskom 2020. Naime, prema podacima UIOBiH, prihodi od indirektnih poreza u prvom kvartalu 2019. godine iznosili su 2 milijarde i 490 miliona KM, prošle godine je zabilježen pad na 2 milijarde i 393 miliona KM, a u prvom kvartalu ove godine prikupljene su 2 milijarde i 467 miliona KM.

Dakle, prihodi još nisu dostigli period od prije početka pandemije.

Ekonomista Faruk Hadžić za „Avaz“ je kazao da porast prikupljenih indirektnih poreza znači da se ekonomija oporavlja i dolazi do rasta ekonomske aktivnosti.

Ekonomski efekti

– Oni su direktno povezani s rastom potrošnje, što znači da, ako raste potrošnja stanovništva, dolazi do rasta potražnje na tržištu, a što se više i brže troši novca, više se prikuplja i indirektnih poreza – pojasnio je Hadžić.

Dodao je da, ipak, kako bi se procijenili tačni ekonomski efekti, potrebno je izvršiti usporedbu sa 2019. godinom, odnosno stanjem prije pandemije.

– Jer očekuje se da će nakon ogromnog ekonomskog pada 2020. ekonomija porasti u toku ove godine. To vam je kao da ste imali plaću 1.000 KM, pa je ona zbog krize smanjena na 900 KM, a onda je ona porasla na 950 KM. Dakle, imamo rast zbog nove i niže osnovice kao posljedica ekonomske krize, ali to je još nedovoljno da se kao prvo vratimo na stanje prije pandemije, a drugo da nadoknadimo gubitak u naplati poreza tokom 2020. godine – zaključio je Hadžić.

FBiH pripast će 62,95 posto prihoda

Upravni odbor UIOBiH usvojio je odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period april-juni ove godine.

– Federaciji će pripasti 62,95 posto prihoda s jedinstvenog računa, a Republici Srpskoj 33,50 posto, dok Distriktu Brčko pripada fiksni iznos od 3,55 posto – navodi se.