Portal 072info

IAKO SE NJEGOVO BOGATSTVO PROCJENJUJE NA 27 MILIJARDI: Godišnja plata Zuckerberga samo jedan dolar

mark zuckerberg novaŠefu Facebooka, Marku Zuckerbergu, to je očito dovoljno pa je odlučio je smanjiti svoju plaću, prenosi Bloomberg.

22. najbogatiji čovjek na svijetu prošle godine dobio je plaću u iznosu od jednog dolara. Ako to usporedimo s 500 tisuća dolara plaće u 2012. godini, radi se o velikom smanjenju. Samo prošle godine zaradio je 3.3 milijarde dolara.

Zuckerberg ovime slijedi put drugih mogula iz Silikonske doline koji su se odlučili na primanje simbolične plaće. Tu praksu prvi je popularizirao Steve Jobs.

Uz plaću od jednog dolara dobio je 653 tisuće dolara za kompenzacije. Također se radi o značajnoj promjeni u odnosu na 2012. godinu kada je za troškove putovanja, gorivo i korištenje svog privatnog aviona dobio dva milijuna dolara.

I drugim šefovima u Facebooku smanjene su kompenzacije. Financijski direktor David Ebersman prošle godine dobio je 10.5 milijuna dolara, što je za sedam milijuna manje nego u 2013. godini kada je dobio 17 milijuna dolara. Potpredsjednik Facebooka David Fischer 2012. godine zaradio je 12 milijuna, a prošle godine ta svota se smanjila na osam milijuna dolara.

Zuckerberg posjeduje 61.6 posto dionica Facebooka. 29-godišnjak u zadnje vrijeme pojačao svoje filantropske aktivnosti i darovao 18 milijuna dolara u humanitarne svrhe.

index.hr

Podijelite članak