Screenshot 2 30


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

Ibrahim Kunić iz Visokog s kanadskom firmom Global Electronics napravio je mašinu CCloth koja proizvodi jednokratne krpe s integrisanim polir gelom za sušenje i poliranje automobila, ali to je tek početak njegovog projekta koji će se uskoro pronaći na Evropskom tržištu.
Pandemija koronavirusa za mnoge je bila period stvaranja ideja i pronalaska načina njihove realizacije, a tako je bilo i za Kunića koji je krajem maja 2020. godine osnovao start up firmu The Towels d.o.o. čiji je ujedno i direktor, a sve kako bi tržištu ponudio nešto novo i u tome je uspio.

U razgovoru za Klix.ba Kunić je kazao da je ideja nastala s ciljem proširenja usluga sušenja i poliranja automobila na samouslužnim autopraonicama na taj način da njihova mašina izbacuje jednokratne krpe s gelom za sušenje i poliranje automobila, a nastavak ideje vidio u tome da se postave i/ili prodaju mašine za izbacivanje jednokratnih peškira u teretanama, dvoranama, saunama, wellness centrima i džamijama.

“Koronavirus nas je malo stopirao tako da je projekat postavljanja mašina počeo krajem novembra prošle godine, a firma je počela poslovanje krajem maja 2020. godine. U toku je postavljanje prvog niza prototip mašina isključivo koje dajemo u najam kao početak ulaska na tržište. Konačna serija je u procesu testiranja, uskoro ulazimo u serijsku proizvodnju, a nakon toga počinjemo i prodaju samih uređaja. Trenutno, proizvodnju radimo u Kanadi, a od maja ove godine počinje u BiH”, kazao je Kunić.

Cilj im je postepeni ulazak na tržište i stvaranje povjerenja kod kupaca njihovih proizvoda koji još uvijek nisu viđeni ni na svjetskom tržištu, a zadovoljavaju instant potrebe kupaca.

“Naša firma također, u sklopu ponude mašina jednokratnih krpa i peškira nudi različite tipove automatskih kioska. Firma Global Electronics iz Kanade u vlasništvu bh. državljanina, u dijaspori je naš partner i od ove godine započinje proces proizvodnje svojih proizvoda u BiH. Prvenstveno, oni se bave robotikom, razvojem inovativnih proizvoda i već tržišno ustaljenih mašina. Zajedničkim snagama nastojat ćemo proširiti naše proizvode i ideje na domaće ali i inozemno tržište”, dodaje Kunić.

Na kraju razgovora je kazao kako im je cilj izlazak na EU tržište te da su trenutno u fazi pregovora za Njemačku, Švedsku, Hrvatsku i Srbiju gdje planiraju ispostaviti CCloth aparate za samouslužne aparate, dok će JackT uređaji za jednokratne peškire u džamijama i teretanama svoje tržište pronaći u Kataru i Saudijskoj Arabiji.