9 1


AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

As Milana Zlatan Ibrahimović ispitan je u italijanskom državnom tužilaštvo, nakon što je pokrenuta istraga zbog toga što je navodno rasistički vrijeđao igrača Intera Romelua Lukakua.

Poznati incident

Napadači Milana i Intera, podsjetimo, sukobili su se 26. januara na derbiju te dvije ekipe u četvrtfinalu italijanskog kupa, a Ibrahimović je u jednom trenutku tokom prepirke rekao Lukakuu:

– Idi radi ona svoja vudu sra**, zbog čega je optužen za rasizam.

Bosanac sa švedskim sportskim državljanstvom tvrdi da nije rasistički vrijeđao Lukakua, ali je tužilaštvu pokrenulo istragu, a danas su objavljeni i detalji ispitivanja.

Prema pisanju italijanski sportskih medija, Zlatan je istražiteljima pojasnio da je vudu rituale spomenuo misleći na vrlo specifičnu priču iz 2017. godine. Tada je to bila jedna od glavnih tema engleskih medija. Evertonov dioničar Farhad Moshiri je tvrdio da je Lukaku odbijao potpisati novi ugovor prije nego nazove svoju majku koja se navodno bavila “voodoom”.

Lukaku je negirao te navode, a na kraju je završio u Mančester junajtedu. Čak je zaprijetio i da će tužiti dioničara Evertone… Ibrahimović na ovaj način može dokazati da nije vrijeđao Lukakua na temelju njegovog porijekla, već incidenta koji je od prije poznat javnosti.
Engleska fraza

Ibrahimović je također morao objasniti zašto je Lukaku nazvao malim magarcem. Pojasnio je da se radi o vrlo čestoj frazi koja u Engleskoj opisuje nogometaše koji nisu osobito tehnički potkovani.

Ako se sve što je Ibrahimović naveo pokaže tačnim, to bi značilo da se radilo o običnom “trash talku” i da neće biti daljnjih sankcija, ali postoji i ona druga strana. Ibrahimoviću, ako se dokaže da je rasistički vrijeđao Belgijca, prijeti kazna koja može biti desetodnevna suspenzija, ali i trajno izbacivanje iz sporta. Puno je vjerojatnija neka kazna koja će se nadovezati na trenutnu od jedne utakmice zabrane nastupa u Kupu.