IBRO RAMIĆ, DŽEMATLIJA IZ VOCKLABRUCKA: “Fizički sam u Austriji, a srcem u Žepi”

IBRO RAMIĆ, DŽEMATLIJA IZ VOCKLABRUCKA: “Fizički sam u Austriji, a srcem u Žepi”

Ibro Ramić džematlija iz Vocklabrucka, Austrija, nosi sa sobom priču koja dodiruje srca i budi osjećaj nostalgije za domom.

Rođen u Žepi. Ibro je više od običnog člana džemata – on je njegovo srce i duša.

Mnogi ga znaju kao nekoga ko rijetko govori o sebi, ali čija djela govore glasnije od riječi. Jedan je od aktivnih članova džemata, osoba koja svoje vrijeme, trud i novac nesebično ulaže u zajednicu koju voli. Za njega, sve što čini nosi pečat halala – čistog, iskrenog truda.

Iako je već godinama izvan Bosne, u srcu nosi sjećanja koja ga povezuju s rodnom Žepom. Kad god mu se pruži prilika, Ibro posjećuje svoj zavičaj, ali također ne zaboravlja ni Sarajevo i druge gradove koji su oblikovali njegovo djetinjstvo i identitet.

Dok priča o svojoj Bosni, oči mu zasjaju suzama, a svaka riječ nosi teret dubokog emotivnog veza s mjestom koje mu je ostalo u srcu. Ali njegova ljubav prema domovini nije samo sentimentalna – ona se očituje i u konkretnim djelima.

-U Asutriji mi je sve pruženo, ali mi je srce veliko i nekako se puno ljepše osjećam čim se približim svojoj dragoj Bosni, Žepi, Sarajevu… – govori nam Ibro.

Džemat Vöcklabruck i njegova džamija su i njegov drugi dom, mjesto gdje se osjeća povezano s svojim korijenima. Svjestan važnosti ove džamije za lokalnu zajednicu, Ibro je jedan od brojnih džematlija koji se neumorno angažiraju u svakom aspektu njenog razvoja. Kroz financijske donacije, ali i praktičnu podršku u izgradnji, oni zajedno žele osigurati da džamija bude ne samo mjesto molitve, već i središte zajednice koje okuplja ljude i njeguje vjersko obrazovanje.

Srećom, trud džemata i pojedinaca ovog džemata daje plodove. Džamija postaje sve posjećenija, a mektebska nastava privlači sve veći broj djece. To su znakovi koji ohrabruju, znakovi da se zajednica razvija i raste, čvrsto ukorijenjena u vjeri i tradiciji.

Ibrina i priče drugih džematlija nisu samo njihove već priče o snazi zajednice koja se hrabro nosi s izazovima suvremenog doba, nikada ne zaboravljajući svoje korijene. Ona nas podsjeća da ljubav prema domu i vjeri nema granica, te da se prave vrijednosti iskazuju kroz djela, ne samo riječi.

Ibro nesebično pomaže i drugima. O tome puno ne priča, ali vrijedno je spomena da se, kada je čuo za akciju prikupljanja pomoći za liječenje RVI Kazafera Mihića, odmah uključio i svojim novčanim prilikom pomogao ovom nekadašnjem borcu.

Inače, džamija u ovom dijelu Austrije svakim danom je sve veća, sve više popunjenija. Radovi na izgradnji Islamskog centra koji će biti u sklopu džamije, napreduju svakim danom. U ovom džematu ponosno kažu da je ovo generacijski projekat koji omogućava muslimanima Bošnjacima da imaju mjesto gdje će čuvati i njegovati svoj identitet, te da će to mjesto biti epicentar za njih.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS

POVEZANE OBJAVE