Portal 072info

Ibuprofen neće pogoršati simptome COVID-19, ali to ne znači da ga treba uzimati kao bombone

4928bec63335f42b3d4f46165208e3b4
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Početkom pandemije izražena je zabrinutost da bi ibuprofen protiv bolova mogao pogoršati COVID-19. No, onda su istraživači pretresli bolničke kartone 9.326 Danaca s COVID-19, od kojih je njih 248 uzimalo NSAID lijekove, i nisu pronađene nikakve razlike u težini simptoma.

Dakle, korištenje nesteroidnih protivupalnih lijekova (NSAID), kao što su ibuprofen i diklofenak, nije povezano s bilo kakvim štetnim učincima kod pozitivno testiranih na COVID-19.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

To su rezultati studije Antona Pottegarda sa Univerziteta Južne Danske i kolega iz Univerzitetske bolnice Aarhus te Danske agencije za lijekove, objavljene 8. septembra u PLOS Medicine.

Tokom ranih faza pandemije strahovalo se da upotreba lijeka protiv bolova, ibuprofena, može pogoršati stanje oboljelih od COVID-19.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kako je upotreba ibuprofena i drugih nesteroidnih protivupalnih lijekova široko rasprostranjena, trebalo je provjeriti o čemu je riječ.

U novom istraživanju istraživači su prikupili podatke o svim Dancima koji su između 27. februara i 29. aprila bili pozitivni na virus SARS-CoV-2. Pročešljani su podaci o upotrebi NSAID, smrtnosti, hospitalizaciji, upotrebi mehaničke ventilacije i akutnim bubrežnim nadomjesnim terapijama. U tom razdoblju 248 pacijenata koristilo je NSAID lijekove.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Istraživači nisu otkrili povezanost bilo kojeg ishoda i upotrebe NSAID. Umrlo je 6,3 posto pacijenata pozitivnih na koronavirus koji su koristili lijekove protiv bolova, njih 24,5 posto bilo je hospitalizirano, a 4,9 posto primljeno je na odjele intenzivne njege.

Ti postotci vrlo su slični onima koji su zabilježeni među pacijentima bez terapije NSAID lijekovima: 6,1, 21,2 i 4,7 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– S obzirom na dostupne dokaze, nema razloga za povlačenje dobro naznačene upotrebe NSAID tokom pandemije SARS-CoV-2 – kažu autori.

Međutim, uvijek treba uzeti u obzir dobro utvrđene štetne učinke NSAID, posebno njihove bubrežne, gastrointestinalne i kardiovaskularne učinke, a NSAID lijekove svi pacijenti trebaju koristiti u najmanjoj mogućoj dozi u najkraćem mogućem trajanju – napominju autori studije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)