Portal 072info

IDDEEA: Biometrijski pasoši se ne ukidaju

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) istakli su danas da su informacije o ukidanju biometrijskih pasoša i vraćanju na stare obrasce pasoških knjižica, ponovnom uvođenju viznog režima, promjeni elemenata zaštite i stepena sigurnosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg falsificiranja, koje su posljednjih dana plasirane putem medija, neutemeljene, neprovjerene i netačne.

Također su naglasili da se izmjenom Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, koji je usvojen u decembru prošle godine, ne mijenjaju elementi zaštite i stepen sigurnosti pasoša te da će se građanima Bosne i Hercegovine i dalje izdavati biometrijski pasoši treće generacije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

– Pasoš će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci. Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta – naglašeno je u saopćenju.

Izmjenama ovog pravilnika, dodaju iz Agencije, ne mijenja se ništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke pasoških knjižica, saopćeno je iz IDDEEA-e.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME