Ide zima, idu novi problemi: Penzija i po za prezimljavanje!

Ide zima, idu novi problemi: Penzija i po za prezimljavanje!

Uveliko je počela prodaja ogrjeva. Izbora je mnogo, drva, pelet, ugalj, briketi, ali cijene baš i nisu povoljne.

Tako za tonu uglja, ovisno o kvalitetu i vrsti, treba izdvojiti od 148 do 156 KM. 

Trenutna cijena kubnog metra drva iznosi otprilike 104 marke. Za stan od oko 60 kvadrata potrebno je otprilike šest metara drva. 

Dakle, ako se grijete na drva, ove će vam godine biti potrebno najmanje 520 maraka da prezimite. A ako ste penzioner, za šest metara drva morat ćete izdvojiti penziju i po.

Ilegalni trgovci

Upravo zbog visoke cijene drva brojni građani odlučuju se i za kupovinu kod ilegalnih trgovaca, kod kojih su cijene znatno niže. Ako je suditi prema oglasima, jedan kubni metar kod ilegalnih prodavača košta od 75 do 95 KM. 

Iz preduzeća “Drvosječa” ističu da je riječ o stabilnoj cijeni.

– Iako ne očekujemo poskupljenja ogrjeva, moguće je svašta. Ovo je trenutna cijena, šta će biti za mjesec dana, niko ne može predvidjeti – kazao je Edin Omeragić iz ovog preduzeća.

Ističe da se u urbanim sredinama uglavnom kupuje pelet, a znatno manje drva i ugalj.

– Uglavnom se kupuju po dvije tone, neki čak i po tonu, pa dokupljuju. Rijetki su oni koji odjednom sve pazare – kaže Omeragić.

Nema poskupljenja

Iz sarajevskih „Toplana“ kažu da ne očekuju povećanje cijene centralnog grijanja. Potvrdio je ovo za „Avaz“ šef kabineta direktora KJKP „Toplane“ Ženja Ljubuškić. 

U Sarajevu je cijena centralnog grijanja formirana 1. januara prošle godine, pa će vlasnici stanova od 60 kvadrata (koliko smo uzeli za izračun) sa PDV-om platiti 127,4 KM mjesečno od oktobra do aprila, dakle u grijnoj sezoni.

Poskupljenja neće biti ni u Tuzlanskom kantonu, potvrdili su nam iz „Centralnog grijanja“ Tuzla. Tako će Tuzlaci 60 kvadrata stana zagrijati sa 96 maraka mjesečno. 

U Zeničko-dobojskom kantonu cijena po metru kvadratnom iznosi 2,43 KM, a za sada nema najava o poskupljenju.

Avaz.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica