Portal 072info

Idemo naprijed, u naredne četiri godine otvorit ćemo 30.000 novih radnih mjesta!

Na voditeljevo pitanje o predizbornom obećanju o mogućem otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u BiH za deset godina, Izetbegović je naveo da bi u naredne četiri godine mandata nove vlasti moglo da bude otvoreno oko 30.000

Bakir Izetbegović, novi-stari bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je za tu funkciju dobio povjerenje birača i na nedavnim oktobarskim općim izborima u BiH, nada se da će novi kadrovski sastav Predsjedništva kao tročlanog šefa države učiniti više za napredak države od prethodnog.

Uz opasku da ni „ekipa u prošlom mandatu nije bila loša“ i da je s Nebojšom Radmanovićem kao srpskim članom imao korektne relacije, odnosno da zastoji nisu bili u Predsjedništvu nego u državnom parlamentu, Izetbegović je, gostujući u emisiji „Telering“ Televizije OBN, izrazio nadu da će novoizabrani srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, “koji se uželio akcije”, raditi na ubrzanju pozitivnih procesa.

Naveo je primjer Ivanićeve spremnosti da u tom smislu sva tri člana Predsjedništva (treći Dragan Čović, Hrvat) zajednički nastupaju u vanjskopolitičkim kontaktima i sa islamskim zemljama.

Izetbegović navodi spremnost Turske, na primjer, da pomogne ekonomskim procesima u BiH, a što se tiče odnosa BiH sa sadašnjim establišmentom Srbije, vjeruje da situacija nije ista kao prije 20 godina i da u prilog tome govore neke „katarzične izjave“ premijera Aleksandra Vučića.

– Za sve strane je u ovom času dobro pomirenje i pozitivni ekonomski procesi – kazao je između ostalog Izetbegović nakon opaske u kojoj je voditelj emsije ostavio mjesta i sumnji u pogledu iskrenog srbijanskog preobražaja u odnosu prema zvaničnom Sarajevu.

Izetbegović je upitan i za mišljenje o puštanju Vojislava Šešelja iz zatvora u Hagu te o njegovoj (Šešeljevoj) zapaljivoj retorici po povratku u Beograd.

Smatra da je puštanje na slobodu ovog optuženika za teške ratne zločine „sramotno za sam Haški tribunal“ jer je „naravno trebao biti osuđen“, a što se tiče istupa, ističe da će to u neku ruku rezultirati dobrim završetkom jer će natjerati vlasti Srbije kao zemlje pretendentice za evropske integracije, da se razračunaju s „recidivima prošlosti“.

Dio emisije „Telering“ bio je posvećen aktuelnom pitanju formiranja vlasti nakon općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini te Izetbegovićevom uticaju i procesima u njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA).

Gost emisije nije želio otkriti koja su imena u opticaju u SDA kad je u pitanju prijedlog za mandatara za sastav nove federalne pa ni državne vlade, ali je rekao da se mandataru na državnom nivou nada u decembru.

Lično će se založiti, kaže, da to na federalnom nivou bude privrednik, čovjek koji će se znati nositi s ekonomskim problemima.

Pozvao je kadrove iz vlastitih stranačkih redova da kod predlaganja imena za sve nivoe vlasti u državi, od najnižih do najvišeg, „razmisle 30 puta“ i ne idu linijom nezamjeranja pa ni njemu samom, već vode računa o tome da kandidati budu ljudi koji će raditi na dobrobit naroda.

Izetbegović, kaže, ima povjerenja u sadašnje ljude u stranci mada bi volio stranački kongres kao proces koji će otvoriti šansu mlađim kadrovima.

Što se tiče formiranja nove izvršne vlasti u Republici Srpskoj, on ne vidi ništa loše u tome da u njoj učestvuje i Koalicije „Domovina“ u kojoj je i njegova stranka, a to znači saradnju s Miloradom Dodikom. U učešću „Domovine“ on vidi prostor za zastupanje interesa Bošnjaka i drugih koji nisu srpske nacionalnosti u tom entitetu te naglašava da Hrvata i Bošnjaka tamo ima oko 150.000.

Međutim, ništa još nije dogovoreno i „Domovina“ će participirati u vlasti RS-a ako se „interesi slože“, zaključio je, potvrđujući da na državnom nivou neće biti koaliranja s Miloradom Dodikom.

Na voditeljevo pitanje o predizbornom obećanju o mogućem otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u BiH za deset godina, Izetbegović je naveo da bi u naredne četiri godine mandata nove vlasti moglo da bude otvoreno oko 30.000.

Kao dobar primjer navodi projekt obnove hotela „Ruža“ u Mostaru, koji će angažirati stotine ljudi, te zaključuje da bi uz kvalitetne projekte u mnogim općinama, takav cilj bio dostižan.

Može li država BiH krenuti naprijed, upitao je između ostalog voditelj a Izetbegović odgovorio: „Mora. Dajte da se okrenemo ekonomiji, borbi protiv kriminala, evropskom putu zemlje, da ode pozitivnija slika u svijet“.

Založio se za mjere rasterećenja privrede koje će ovom sektoru „unijeti kisik“, za donošenje novih zakona ili korekcije dosadašnjih koje će „popraviti“ državni aparat u skladu s evropskim standardima.

Izetbegović je, riječju, optimista u pogledu napretka države u narednim godinama, a što se tiče političkih kočnica koje su je dosad sputavale, poručuje političkim partnerima: “samo treba otpustiti kočnice da bi se došlo do tog cilja”.

Fena

Podijelite članak

Počitajte još

Ovo je najveća i najbrojnija škola u FBiH: Slavi svoj 111. rođendan

Redakcija

Radončić: Moj se slučaj ni po čemu ne može porediti s hapšenjem Novalića

Redakcija

Super trik kako pohovati meso, a da masnoće bude puno

072info

Građani oduševljeni: Gimnazijalci iz BiH umjesto maturske proslave se odlučili na neočekivan potez!

072info

Tadić: U Tužilaštvu postoji tužba protiv Izetbegovića, Čovića i Dodika

Redakcija

Biciklizam i rehidracija

072info

Nova uputstva za građane BiH: Kada je obavezno nositi zaštitne maske

Redakcija

Aida Terzić: Država se dičila turizmom, a pala na prvom testu

072info

Šta rade horoskopski znakovi dok pada kiša

072info

Uvedena nova linija s Tuzlanskog aerodroma za Austriju

072info

Novalić negirao sve optužbe Tužilaštva BiH

Redakcija

Bocu konjaka iz 18. stoljeća kolekcionar iz Azije platio 131.000 eura

072info

Vlada ZDK odobrila subvenciju dijela plaće za još 351 radnika

072info

Mnogi ne znaju odgovor na jednostavno pitanje: Ko ima prednost na ovoj raskrsnici?

072info

Krizni štab FMZ donio niz novih mjera, diskoteke i dalje ostaju zatvorene

Redakcija

Federalno ministarstvo zdravstva donijelo novu odluku

Redakcija

Mikrokreditno društvo IuteCredit BH otvorilo svoju prvu podružnicu u Zenici

Redakcija

Zvanično: EXIT Festival održat će se od 13. do 16. avgusta

072info

Zašto su nam naši partneri, ponekad, manje privlačni?

072info

Tople dane dočekajte zadovoljni fizičkim izgledom

072info