Idemo naprijed, u naredne četiri godine otvorit ćemo 30.000 novih radnih mjesta!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Na voditeljevo pitanje o predizbornom obećanju o mogućem otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u BiH za deset godina, Izetbegović je naveo da bi u naredne četiri godine mandata nove vlasti moglo da bude otvoreno oko 30.000

Bakir Izetbegović, novi-stari bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koji je za tu funkciju dobio povjerenje birača i na nedavnim oktobarskim općim izborima u BiH, nada se da će novi kadrovski sastav Predsjedništva kao tročlanog šefa države učiniti više za napredak države od prethodnog.

Uz opasku da ni „ekipa u prošlom mandatu nije bila loša“ i da je s Nebojšom Radmanovićem kao srpskim članom imao korektne relacije, odnosno da zastoji nisu bili u Predsjedništvu nego u državnom parlamentu, Izetbegović je, gostujući u emisiji „Telering“ Televizije OBN, izrazio nadu da će novoizabrani srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić, “koji se uželio akcije”, raditi na ubrzanju pozitivnih procesa.

Naveo je primjer Ivanićeve spremnosti da u tom smislu sva tri člana Predsjedništva (treći Dragan Čović, Hrvat) zajednički nastupaju u vanjskopolitičkim kontaktima i sa islamskim zemljama.

Izetbegović navodi spremnost Turske, na primjer, da pomogne ekonomskim procesima u BiH, a što se tiče odnosa BiH sa sadašnjim establišmentom Srbije, vjeruje da situacija nije ista kao prije 20 godina i da u prilog tome govore neke „katarzične izjave“ premijera Aleksandra Vučića.

– Za sve strane je u ovom času dobro pomirenje i pozitivni ekonomski procesi – kazao je između ostalog Izetbegović nakon opaske u kojoj je voditelj emsije ostavio mjesta i sumnji u pogledu iskrenog srbijanskog preobražaja u odnosu prema zvaničnom Sarajevu.

Izetbegović je upitan i za mišljenje o puštanju Vojislava Šešelja iz zatvora u Hagu te o njegovoj (Šešeljevoj) zapaljivoj retorici po povratku u Beograd.

Smatra da je puštanje na slobodu ovog optuženika za teške ratne zločine „sramotno za sam Haški tribunal“ jer je „naravno trebao biti osuđen“, a što se tiče istupa, ističe da će to u neku ruku rezultirati dobrim završetkom jer će natjerati vlasti Srbije kao zemlje pretendentice za evropske integracije, da se razračunaju s „recidivima prošlosti“.

Dio emisije „Telering“ bio je posvećen aktuelnom pitanju formiranja vlasti nakon općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini te Izetbegovićevom uticaju i procesima u njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA).

Gost emisije nije želio otkriti koja su imena u opticaju u SDA kad je u pitanju prijedlog za mandatara za sastav nove federalne pa ni državne vlade, ali je rekao da se mandataru na državnom nivou nada u decembru.

Lično će se založiti, kaže, da to na federalnom nivou bude privrednik, čovjek koji će se znati nositi s ekonomskim problemima.

Pozvao je kadrove iz vlastitih stranačkih redova da kod predlaganja imena za sve nivoe vlasti u državi, od najnižih do najvišeg, „razmisle 30 puta“ i ne idu linijom nezamjeranja pa ni njemu samom, već vode računa o tome da kandidati budu ljudi koji će raditi na dobrobit naroda.

Izetbegović, kaže, ima povjerenja u sadašnje ljude u stranci mada bi volio stranački kongres kao proces koji će otvoriti šansu mlađim kadrovima.

Što se tiče formiranja nove izvršne vlasti u Republici Srpskoj, on ne vidi ništa loše u tome da u njoj učestvuje i Koalicije „Domovina“ u kojoj je i njegova stranka, a to znači saradnju s Miloradom Dodikom. U učešću „Domovine“ on vidi prostor za zastupanje interesa Bošnjaka i drugih koji nisu srpske nacionalnosti u tom entitetu te naglašava da Hrvata i Bošnjaka tamo ima oko 150.000.

Međutim, ništa još nije dogovoreno i „Domovina“ će participirati u vlasti RS-a ako se „interesi slože“, zaključio je, potvrđujući da na državnom nivou neće biti koaliranja s Miloradom Dodikom.

Na voditeljevo pitanje o predizbornom obećanju o mogućem otvaranju 100.000 novih radnih mjesta u BiH za deset godina, Izetbegović je naveo da bi u naredne četiri godine mandata nove vlasti moglo da bude otvoreno oko 30.000.

Kao dobar primjer navodi projekt obnove hotela „Ruža“ u Mostaru, koji će angažirati stotine ljudi, te zaključuje da bi uz kvalitetne projekte u mnogim općinama, takav cilj bio dostižan.

Može li država BiH krenuti naprijed, upitao je između ostalog voditelj a Izetbegović odgovorio: „Mora. Dajte da se okrenemo ekonomiji, borbi protiv kriminala, evropskom putu zemlje, da ode pozitivnija slika u svijet“.

Založio se za mjere rasterećenja privrede koje će ovom sektoru „unijeti kisik“, za donošenje novih zakona ili korekcije dosadašnjih koje će „popraviti“ državni aparat u skladu s evropskim standardima.

Izetbegović je, riječju, optimista u pogledu napretka države u narednim godinama, a što se tiče političkih kočnica koje su je dosad sputavale, poručuje političkim partnerima: “samo treba otpustiti kočnice da bi se došlo do tog cilja”.

Fena