jadran
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Štab je na današnjoj presici objavio nove, strožije mjere za Jadran. Mjere se uvode za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku i Istarsku županiju te za grad Novalju.

FIXGEHALT

Brojke novozaraženih iz sedmice u sedmicu rastu, a incidencija je najveća u Dalmaciji. I na jučerašnjoj novoj karti ECDC-a Jadranska Hrvatska obojena je narančastom bojom, upravo zbog epidemiološke situacije u nekoliko dalmatinskih županija. Stožer zabrinjava i to što je vakcinisanost tamo niža u odnosu na ostatak zemlje.

Kako je objavio Index, na čitavom će se Jadranu, a ne samo u Dalmaciji, odlukom Štava, koja stupa na snagu u ponedjeljak, smanjiti broj osoba koje se mogu okupljati bez covid-potvrda. Ako svi prisutni nemaju potvrde, na javnim okupljanjima će se moći okupiti najviše 50, a na privatnim okupljanjima i svadbama 15 osoba. S covid-potvrdama može se okupiti najviše 1.000 ljudi, a toliko ljudi najviše može biti i u ugostiteljskim objektima.

Iznimno Nacionalni stožer može dozvoliti i javna okupljanja s više od 1.000 ljudi, ako HZJZ odobri epidemiološki okvir za ta događanja.

LIDER

Unatoč nekim informacijama koje su se pojavljivale u javnosti, maksimalan broj osoba koje mogu biti na svadbi neće se određivati, nego ostaje neograničen kao i do sada, jer se ne očekuje da će se na svadbama okupljati više od nekoliko stotina ljudi. No svi uzvanici, naravno, moraju imati covid-potvrde, dakle moraju biti vakcinisani, negativno testirani ili moraju preboljeti covid.

Sajmovi i drugi oblici ekonomskih priredbi na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih štabova. Sportska natjecanja s prisustvom gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid-potvrde.

Novost je i to da Nacionalni stožer od lokalnih i županijskih stožera očekuje veću razinu odgovornosti kod odobravanja raznih manifestacija. Oko procjene je li neki događaj rizičan morat će se usuglasiti lokalni i županijski stožer, ali ako u tome ne uspiju, konačnu će odluku donijeti Nacionalni stožer.