Idete na more? Ovo su najvažniji ljekarski savjeti za sigurno ljetovanje…

Idete na more? Ovo su najvažniji ljekarski savjeti za sigurno ljetovanje…

Sanjate o danu kad ćete krenuti na put, a onda vam neoprez, sunce, kukci ili sendvič pokvare zdravlje. Pitali smo stručnjaka kako izbjeći najčešće probleme i kako ih riješiti ako se dogode

Ljetnom godišnjem odmoru veselimo se cijele godine, ali ne ide nam uvijek sve po planu. Neočekivane bolesti ili nezgode mogu naše putovanje pretvoriti u noćnu moru.

Sljedećih nekoliko savjeta pomoći će vam da izbjegnete neželjene situacije.

Opekotine

Čuvajte kožu od naglog izlaganja suncu. Prije odlaska na more, posunčajte se malo. Koža će tako biti spremnija. Obavezno koristite kreme s visokim zaštitnim faktorom. I nanesite ih pola sata prije izlaganja suncu da se dobro upiju. Budite u hladu i izbjegavajte sunce između 11 i 15 sati. Nosite sunčane naočale i pokrivalo za glavu.

Toplotni udar

Toplinski udar pogađa ljude koji provode previše vremena na suncu, pa njihova tjelesna temperatura postane previsoka. Simpotmi su osjećaj slabosti i ošamućenost, ubrzano disanje, a u ekstremnim slučajevma i nesvijest. Toplinski udar zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

A osim toga, iscrpljenost od sunca također zna stvarati probleme. Uzrokovana je gubitkom tjelesnih tekućina i soli nakon duljeg perioda provedenog na suncu. Tada se javlja ekstremni umor i raste krvni tlak.

Osim hlada, pomoći će hlađenje u moru ili bazenu, ili tek hladan tuš. No pazite da ne ulazite naglo u more – zbog razlike u temperaturi tijela i mora. Neovisno o dobi, može biti opasno.

Ugrizi i ubodi

Ugrizi i ubodi insekata čine nas nervoznima, a oni ozbiljniji poput ugriza zmije ili pauka tretiraju se kao hitni medicinski slučajevi. S tim se nemojte zezati. U kopnenim područjima, upozorava Mazalin, čuvajte se krpelja. Komaraca se također pazite, a posebno oni koji su alergični na te ubode. Koristite zaštitni sprej.

Ako slučajno putujete u područje komaraca malaričara, konzultirajte se s doktorom prije i poslije puta. Nosite majice dugih rukava ili na inseke otpornu odjeću. Zapalite svijeću s mirisom limuna, a kako biste izbjegli ozbiljnije ugrize, nosite zatvorene sandale i neku svijeću ili bateriju da vidite kuda hodate. Čuvajte se ježeva u vodi i meduza. Od ježa se obranite tako da pazite kuda hodate ili nabavite gumene “papuče” za vodu, a ako vas meduza opeče, istrljajte to područje pijeskom.

Dehidracija

Obavezno pijte puno tekućine. Izbjegavajte kavu i gazirana pića. Znate da su voda i čaj najbolji. Ako vježbate, kroz znoj gubite još više tekućine, pa morate i više piti. Pomoći će i hrana koja sadrži puno tekućine poput lubenice ili krastavca. Međutim, pazite da ne pijete jako hladnu vodu jer ćete se prehladiti.

Trovanje hranom i prljava voda

Bakterije u hrani i vodi uzrokuju proljev i povraćanje. Praviti led od takve vode ili u njoj prati salatu također će dovesti do nevolja. Pazite gdje i što jedete. Izbjegavajte sumnjive štandove s hranom i miješano meso, te jedite industrijski sladoled ili onaj iz provjerene slastičarnice. Inače biste mogli imati crijevnih problema. Izbjegavajte hranu koja dugo stoji. Ali neka bude lagana. I nemojte izlaziti na sunce natašte.

Zatvor

Zatvor može biti uzrokovan dugim putovanjem u inozemstvo ili pak dehidracijom i stresom. Posljedica je i u slučaju kada raspored putovanja ometa vašu normalnu rutinu obavljanja nužde.

Često je povezan i s držanjem dijete: ako jedete manje vlakana dok ste na godišnjem, možete imati problema sa zatvorom. Pijte dovoljno vode i jedite vlaknastu hranu ili aloe veru.

Krvni ugrušak u potkoljenici

Krvni ugrušak se stvara kao posljedica nekretanja i sjedenja na višesatnom letu. Pazite na ovo ako putujete na Havaje. Najčešće se javlja u području potkoljenice, a simpotmi su: bol, osjetljivost, znojenje, promjene u boji i temperaturi noge. Krećite se.

 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS