IDIL razvio vlastitu Android aplikaciju za komuniciranje

Nakon što su prognani sa društvenih mreža, pripadnici terorističke grupe IDIL kreirali su vlastitu sigurnu aplikaciju Alwari za razmjenjivanje poruka na Androidu, otkrivaju iz Ghost Security Groupea, ogranka već proslavljene hakerske zajednice Anonymous.

Alwari koriste pripadnici ove poznate terorističke grupe kako bi komunicirali između sebe. Kako otkriva GhostSec, riječ je o osnovnim mogućnostima komunikacije poput Telegrama i slično.

Naime, pripadnici IDIL-a u posljednje vrijeme sve teže uspijevaju međusobno komunicirati putem društvenih mreža poput Telegrama i WhatsAppa, jer hakerske grupe aktivno rade na onemogućavanju njihovih objava online. Naravno, to nije spriječilo IDIL da koristi sajtove poput Tumblra za savjete o životu u kalifatu.

Kako piše magazin Fortune, sigurnost na pomenutoj aplikaciji nije na visokom nivou kao što je to slučaj sa Telegramom ili WhatsAppom, ali priradnici IDIL-a su uvjereni da neće biti zloupotreba ove aplikacije niti eventualnih upada vlada s ciljem špijunaže.

Aplikacija se trenutno ne može naći preko Google Play Storea, već je korisnici mogu pronaći samo pretraživanjem zavučenih dijelova weba.

Klix.ba