Iduće godine u Neum na vjenčanje

Screenshot 4 20
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Lijepo vrijeme i visoke temperature pogodovali su da se turistička sezona u Hercegovini produži i na oktobar. Iako se već sada može kazati da je sezona bila uspješna, to još, pričaju djelatnici u turizmu, nije na nivou perioda od prije korone. Kao i prethodne godine, Neum je najbolje prošao što se tiče posjeta, te je bogatom novom ponudom postigao da bude još atraktivniji posjetiocima. S obzirom na loše vremenske uslove, u Neumu jučer nije bilo kupača, ali smo hodajući plažom zatekli tek vjereni par iz Nizozemske. Kažu da nisu planirali posjetu Neumu, ali da ih je pogled privukao pa su odlučili ostati i provesti dan na bh. obali.

image

Više stranaca

– Vozili smo pored Neuma i svidio nam se pogled, te smo stali kako bismo odmorili. Ne planiramo se kupati, jer je hladno i vjetrovito. Na putu smo za Dubrovnik, ali ćemo provesti i jedan dan ovdje, govori nam Ana.

Hoteli sa velikim kapacitetom u Neumu radit će do kraja desetog mjeseca, jer još nema održivog turizma tokom cijele godine

Njen zaručnik Marko kaže da će u Neumu iduće godine stati na ludi kamen: “Lijepo je ovdje, iako vrijeme trenutno nije povoljno. Prekrasan mi je kontrast starih i novih zgrada. Vratit ćemo se sigurno iduće godine sa porodicom da organizujemo vjenčanje.”

Stranih gostiju je, pričaju ugostitelji u Neumu, ove godine bilo više u odnosu na prethodnu. Sezona je krenula u petom mjesecu, a u šestom su već svi kapaciteti bili popunjeni.

image

– Ostvarili smo nevjerovatne rezultate za jedan novi hotel. Sezona u Neumu je bila fantastična. Primarno su nam gosti bili domaći turisti, naša dijaspora, ali je zabilježen i veliki broj stranih gostiju koji su boravili u Neumu po nekoliko dana. Sezona je imala blagi start u petom mjesecu, šesti je bio iznad očekivanja, sedmi sporiji od očekivanog i sve se nadoknadilo kroz osmi, koji je bio fantastičan. Deveti zbog početka škole više je baziran na konferencijski turizam, kaže nam Aldy Škegro, direktor hotela Marea.

Predsjednik Udruge hotelijera Neum Branimir Butigan okarakterisao je sezonu uspješnom. Kaže da su ove godine, pored domaćih turista, prednjačili gosti iz Poljske.

Neum bi sljedeću sezonu trebao dočekati i sa novom modernom cestom Neum-Stolac koja će olakšati dolazak do mora

”Prošle godine je Neum, silom prilika, bio otkriće za goste iz Republike Srbije, jer bili smo jedini otvoreni izlaz na more, pa tako i za domaće goste. I ove godine je bilo gostiju iz Srbije, ali ne u tolikom broju kao prošle. Poljsko tržište je prednjačilo dolascima u Neum, iza njih su odmah bili Francuzi. Sada u postsezoni bilježimo goste iz Njemačke i Slovenije. Možemo reći da se vraćaju turisti i da to sve više liči na period kada smo bilježili odlične sezone”, ističe Butigan.

Radna mjesta

Dodaje kako su hotelski kapaciteti u sezoni bili 100 posto popunjeni, ali da je potrebno poraditi da predsezona i postsezona budu bolje. Napominje da prihodi još nisu ni blizu onih iz 2019, ali tvrdi da je ove lakše osigurati da se zadrže radna mjesta. Zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a Semir Temim kaže da cijela Hercegovina može biti zadovoljna turističkom sezonom.

image

– Ova sezona prošla je dosta dobro, jer znamo kakav je bio isti period prošle godine. Neum je ove godine radio još bolje nego prethodne, sigurno je i sezona duže trajala. Prošle godine je to bilo mjesec, mjesec i po, ove je puno bolje. Nadamo se da će i ovoj pandemiji doći kraj, pa da to bude na nivou na kakav smo navikli, kaže Temim.

image

GODISNJICA
MARKETING