Iduće sezone iz premier lige BiH trebalo bi ispasti šest klubova

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.
DEKRA

Redovna sjednica Generalne skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) održat će se u četvrtak, 16. aprila 2015. godine, sa početkom u 12 sati u hotelu “Holiday” u Sarajevu, na kojoj će glavna tačka dnevnog reda prijedlog odluke o promjeni broja klubova u Premijer ligi BiH sa 16 na 12, javlja Anadolu Agency (AA).

Obzirom da su prijedlog jednoglasno podržali Izvršni odbor N/FS BiH, ali i entitetski Nogometni/Fudbalski savez Federacije BiH, te u konačnici i Fudbalski savez Republike Srpske, očekuje se da će sutra biti izglasana reorganizacija takmičenja u Premijer ligi na osnovu koje bi šampionat od sezone 2016/17 trebao brojati 12 klubova.

“Drago mi je da je prijedlog tročlane komisije o reformi u Premijer ligi podržan od svih fudbalskih struktura u cijeloj našoj državi. Bez potpune saglasnosti svih ne bi bilo moguće provesti reforme koje će, usvojili ih sutra Skupština N/FS BiH, sigurno doprinijeti prosperitetu Premijer lige BiH, poboljšanju kvaliteta igre i povećanju gledanosti našeg prvenstva”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Darko Ljubojević, potpredsjednik N/FS BiH i predsjedavajući tročlane komisije koju su još sačinjavali članovi Izvršnog odbora Nurdin Peštalić i Josip Bevanda.

Ne bude li nepredviđenog obrata, delegati u Skupštini N/FS BiH sutra bi trebali izglasati Premijer ligu od 12 klubova i to od sezone 2016/17.

“Vjerujem da će biti usvojen prijedlog na osnovu kojeg će liga biti skraćena na 12 klubova i to odmah od sezone 2016/17. To znači da će u narednoj sezoni iz Premijer lige BiH ispasti šest klubova, a u društvo najboljih ući, kao i do sada, po jedan iz entitetskih prvenstva RS i F BiH”, istakao je Ljubojević.

Osim o reformi u Premijer ligi BiH, 60 delegata u Skupštini N/FS BiH odlučivat će i o izvještaju o radu, finansijskom i revizorskom izvještaju N/FS BiH u prošloj godini, ali i donijeti plan rada i finansijski plan za 2015. Razmatra će se i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta N/FS BiH, te verifikaciji odluke Izvršnog odbora N/FS BiH o razrješenju dužnosti suspendovanog člana IO N/FS BiH Amera Halepa, piše Anadolu Agency.

(Anadolija)