ifet
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Nakon okončane sjednice u Sudu BiH , na kojoj je razmatran prijedlog za produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadi Mutapu, advokat Ifet Feraget koji zastupa porodicu Memić, za portal “Avaza” je komentirao pojedine izjave odbrane.

– Na sjednici za produženje pritvora Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu , čuli smo stvari koje jednostavno ne stoje i ja bih samo naglasio da nigdje nije propisano da tužioci i policijski službenici ne trebaju biti procesuirani dok se ne okonča postupak po lažnoj optužnici. Naime ono što je najvažnije za svaki predmet jesu činjenice i dokazi. Mi možemo imati različita mišljenja o nekim stvarima, međutim činjenice i dokazi veoma jasno govore da su u predmetu Dženan Memić od strane lica koja su osumnjičena i koja će biti osumnjičena fingirani, uništavani i podmetani dokazi- naglasio je Feraget i dodao:

– Sve je to rezultiralo donošenjem dvije oslobađajuće presude od strane Kantonalnog suda Sarajevo. To što Vrhovni sud  FBiH treba da održi pretres 8. jula ove godine, nikako ne treba da utiće na ovaj postupak niti ovaj postupak može uticati na odluku Vrhovnog suda. Ja sam više puta istakao da u predmetu pred Kantonalnim sudom i pred Vrhovnim sudom ne postoji mogućnost drugačije odluke osim oslobađajuće jer, kako je danas naglasio jedan od branilaca osumnjičenih, to je univerzalni princip. Dakle uvijek se uzimaju prvenstveno dokazi koji idu u korist optuženih, a sasvim je jasno da svi dokazi koji stoje na raspolaganju Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu veoma jasno govore da se saobraćajna nesreća nije se desila- zaključio je Advokat Feraget.